Самит АПЕС се заложио за сарадњу

17-11-2014 11:51:10 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexei Druzhinin/ vostok.rs |


Одржани ове недеље у Пекингу самит Азијско-Пацифичке економске сарадње (АПЕС) очито је демонстрирао кинеске приоритете. Председник Кине Си Ђинпинг седео је поред Путина. Обама је гледао са стране. Он се тужно осмехнуо својим мислима. Иначе, прву посету у иностранство после избора на високи положај друг Си је направио не у Вашингтон, већ у Москву. Американци су сигурно били увређени, али су то прећутали.

На самиту АПЕС је била усвојена декларација с планом смањивања протекционистичких и других ограничавајућих мера у трговини све до 2018. године. Такође су земље ове организације одлучиле да створе у том региону зону слободне трговине. Дакле, предлог САД о економској интеграцији у региону без учешћа Кине и Русије био је одбијен. При томе се истицало да разрада свеобухватног споразума о слободној трговини мора да се води на основу америчког пројекта Транспацифичког партнерства (ТПП), као и договора Кине, Јапана, ЕУ с Асоцијацијом држава југоисточне Азије (АСЕАН).

Руски лидер Владимир Путин, иступајући на седници лидера АПЕС, посвећеној регионалној економској интеграцији, рекао је да земље Азијско-Пацифичког региона "не би смеле да се деле на посебне заједнмице, које међусобно конкуришу".

Свакако, будућа Азијско-пацифичка зона, зона слободне трговине, мора да сарађује с другим крупним регионалним економским заједницама.

Међутим, Вашингтон је поново испољио своју неукротиву тежњу за глобалним диктатом. Председник Обама је отворено лобирао у Пекингу за стварање ТПП. У њега се планира укључити више од 10 држава, између осталих Јапан и Аустралија, повезане с САД војном сарадњом, али без Кине и Русије. Није ни чудо што су у Пекингу назвали ту групацију "азијским НАТО-пактом".

Председник поткомитета Комитета за буџет и порезе Државне думе РФ Евгениј Федоров сматра став САД у развоју азијско-пацифичког региона неконструктивним, па чак и деструктивним.

Отворено говорећи, САД имају задатак - максимални хаос: конфликте, унутрашње блокове, свађе и тако даље.

Међутим, главни проблем за Белу кућу је постало ширење сарадње између Кине и Русије. Политика Вашингтона је усмерена на то, да се казни Русија за подршку устаницима у Украјини и да се постигне њена међународна изолација. Међутим, на форуму је Обама морао да и нехотице постане сведок тога да таква линија, благо речено, не ужива подршку. Поред тога, у присуству лидера Русије и Кине било је потписано 17 споразума о сарадњи, "антируски фронт" је пробио чак и Јапан. Његов премијер Шиндзо Абе је објавио да ће 2015. године Владимир Путин посетити Токио. Раније је посета била планирана за јесен ове године, али је била одгођена због ситуације око Украјини.

Иначе, Обама је и сам неколико пута укратко контактирао с Путиним у кулоарима самита. Реч је била о Ирану, Сирији и Украјини.

Иначе, обичне Кинезе је иритирало понашање Обаме на самиту. Они су били увређени што је председник САД жвакао гуму у време званичних сусрета на самиту. То је разумљиво: Кинези поштују церемонијал. Не би било лоше да је о томе знао и господин Обама, када је дошао као гост у туђу кућу.

Валериј Агејев,