Русија и Кина повећавају обим обрачуна у националним валутама

17-11-2014 04:19:34 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Русија и Кина су усмерене на ширу употребу рубље и јуана у узајамним обрачунима, - изјавио је председник Русије Владимир Путин током недавног самита АПЕС у Пекингу. Руски лидер је подсетио да се погодбе за рубље и јуане већ остварују.

- Обрачуни у националним валутама су перспективни правац наше сарадње. Он ће омогућити ширење билатералне трговине и пружити битан утицај на светска тржишта – и финансијска, и енергетска. Данас разматрамо варијанту улажења кинеских партнера у једну од крупних екстрактивних руских компанија.

Реч је о преузимању од стране Кинеске националне нафтогасне корпорације 10% удела у Ванкорском налазишту. Тај нафтогасни кластер на северу Сибира обухвата 4 крупна налазишта, чије се укупне залихе процењују од 500 милиона тона нафте и гасног кондензата, а поред тога и 182 милијарде кубика гаса. Планира се годишње вађење од 50 милиона тона до 2020. године. Према проценама стручњака Кинеске националне нафтогасне корпорације, 10% Ванкора ће коштати отприлике 1,5 милијарди долара, изгледа да ће се то платити у јуанима.

Према процени Путина, прелаз Русије и Кине на опширне обрачуне у националним валутама објективно ће водити смањењу утицаја америчког долара, што није лоше за светску економију, уверен је потпредседник Руског савеза индустријелаца и предузиматеља Александар Муричев.

- Дошло је време да се постепено отарасимо зависности од долара, те пређемо на обрачуне у националним валутама, нарочито у светлу потписаних с Кином уговора у вредности више стотина милијарди долара. Дистанцирајући се од долара, дајемо неки знак светском финансијском тржишту да су наше валуте спремне да пруже долару достојну конкуренцију.

Према мишљењу шефа ВТБ Андреја Костина, ради закључивања погодаба у националним валутама Русија и Кина имају све основе, те су већ близу прелазу на такав систем. У вези са тиме подсећамо да се већ у току неколико година на Московској и Шангајској берзама одржавају трговине у пару рубља-јуан. Експерти прогнозирају даљи раст обима трговине у кинеским јуанима на ММВБ све до 1,3-2 милијарде јуана у току наредних 6 месеци.

Александар Мамичев,