Николић: Србија за сада неће уводити санкције Русији

21-11-2014 11:07:07 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Aleksey Nikolskyi/ vostok.rs |


Председник Томислав Николић изјавио је да Србија тренутно не планира да уводи санкције Русији. Он је ово изјавио после разговора са комесаром ЕУ за политику суседства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом, који се налази у посети Београду.

При томе Николић је признао да чланство у ЕУ, коме Србија тежи, подразумева обавезу спровођења јединствене спољне политике.

„Од Хана сам чуо исто што и ви, да Србија није члан ЕУ, да је самостална у спровођењу спољне политике, али да чланство у ЕУ подразумева обавезу спровођења јединствене спољне политике“, рекао је Николић на заједничкој конференцији за новинаре са Јоханесом Ханом.

По Николићевим речима „данас, у овим часовима, у овим годинама Србија сигурно неће уводити санкције Русији“.

Хан је, пак нагласио да је Србија слободна и да се тренутно на њу не врши притисак, како би њена политика у потпуности била у складу са спољном политиком ЕУ.

„Државе-чланице ЕУ пажљиво прате догађаје, али као што сам већ рекао тренутно нема никаквог притиска на земљу, како би се она у потпуности ускладила са европском спољном политиком“, рекао је Хан. При томе, додао је он, европска породица очекује да Србија постепено усагласи своју политику са европском, укључујући и спољну политику ЕУ.

Јуче је после састанка са Ханом премијер Александар Вучић још једном је изјавио да његова земља не планира да уводи санкције Русији.

„Наш стратешки циљ јесте пут у ЕУ, али ми нећемо уводити санкције Русији“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут