Да ли ће се Срби преполовити или ће преузети Путинов рецепт?

21-11-2014 02:19:04 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Најновије изјаве демографских стручњака, које су засноване на математички прецизним подацима о стопама рађања и умирања, јасно сугеришу да ће у случају да се ништа не промени, већ за мање од пола века број становника у Србији да се смањи скоро за половину, а и међу србским потомцима, којих ће бити само око 4 милиона, чак једну трећину ће чинити људи у дубокој старости, што значи да је земља са својим садашњим приоритетима на сигурном путу да се сведе на бројчано стање Београда са околином. Да ли је стога наступио последњи тренутак да се промене приоритети?

Дакле, ради се о томе да су стручњаци из Републичког завода за статистику управо изнели крајње песмистичан податак о томе да ће Србија, тихо и неприметно већ средином овог столећа више личити на полупразни дом за остарела лица, нега на динамичну земљу у којој буја живот у свим његовим појавним облицима, зато што ће сваки трећи становник бити старији од 65 година. На тај суморни податак су се надовезали и експерти из Центра за демографска истраживања, који су констатовали да ће садашњи трендови фертилитета, морталитета и миграција такорећи преполовити Србију до 2060. године, јер ће број њених становника опасти за цела три милиона и по њиховим тврдњама износиће тек око четири милиона ако се, наравно, одмах не предузму суштинске мере које би подстакле рађање. Међутим, с обзиром да је данашња Србија, оваква каква јесте, првенствено заокупљена тражењем европског пута који наводно води до меког срца и дубоког новчаника бриселске администрације, иако није доказано ни да је бирократама у Бриселу срце меко, нити новчаник дубок, то значи да скоро сигурно нема ништа од ултимативног тражења одговора на кључно питање – како да Србија пре свега одржи супстанцу живота и своје становништво барем у овом постојећем броју?

А да је тај подухват извлачења државе из демографске јаме итекако могућ тамо где постоји чврста воља и потребна одлучност, потврђује пример Русије где већ шест година постоји програм мајчинског капитала, који омогућава женама које су родиле више од једног детета да добију суму од десет хиљада долара, коју могу да искористе за плаћање образовања детета, за уплату у свој пензиони фонд или за гашење стамбеног кредита. Иначе, успешност тог програма најбоље је доказала чињеница да је прошле године први пут у последњих четврт века становништво Русије порасло, односно разлика између рођених и умрлих је напокон била позитивна у корист нових, малих становника који су дошли из породилишта широм земље, иако је и Руска Федерација, баш као и Србија, још до недавно бележила катастрофално низак природни прираштај, све док њен председник Путин није означио главни оријентир демографске политике са речима да „вишечлана породица поново мора постати симбол Русије“.

Али да се поново вратимо на домаћи терен, где се поражавајући демографски показатељи и научна прогноза о убрзаном нестанку Срба приказују јавности тек негде у другом делу информативних емисија, без икаквог објашњења шта треба урадити да се та катастрофа избегне. То значи да све док су нам важније вести о уценама разних европских комесара од оних вести у којима се говори о србском наталитету, дотле ће расти опасност од тога да ће сви малобројни Срби заиста једног дана после 2060. године моћи стати у хлад испод једне шљиве. Наравно, ако се у међувремену и овде као главна порука не чује да „вишечлана породица поново мора постати симбол Србије“.

Ратко Пајић,