Смисао нових провокација од стране ИДИЛ је јасан

24-11-2014 03:18:37 | | Глас Русије, фото: AP/Raqqa Media Center of the Islamic Stat |


Погубивши америчког таоца, поглавари ИДИЛ поново су привукли пажњу читавог света. Они као да покушавају да створе утисак да их уопше не брине онај рат који им је објавила коалиција на челу са САД.

Поглавари терориста у последње време неуморно множе демонстративне провокације. Лидер ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади у објављеном обраћању на Интернету чак обежава да ће ускоро заузети мал те не читав арапски свет. ИДИЛ заиста сматра себе тако снажним или је то само њихова пропагандна линија?

Експерти истичу да су у последње време снаге екстремиста заиста увећане. Арапски политиколог Хусам Шаејб каже:

- ИДИЛ ће се претворити у реални фактор. И то подстиче низ других исламистичких групација на то да се улију и њене редове или у најмању руку да са њом успоставе сарадњу. Као пример може да се наведу Муслиманска браћа. Они су се решили на контакте са ИДИЛ у Сирији. Исто се дешава у Египту, где су се на верност екстремистима заклели терористи Ансар бејт ал-Макдис, који су у суштини борбено крило локалне Муслиманске браће. Сви виде да је ИДИЛ снага која је заиста у стању да реализује своје циљеве. У сваком случају за сада. И очигледно екстремистичке групације изводе за себе закључак да има смисла ујединити напоре под једном заставом.

Терористи су снажни између осталог и зато што се реално против њих боре само оне земље у којима они делују. Али могућности ирачке и сиријске владе су ограничене. Оне су ограничене из разних разлога – али на извору тих разлога стајале су САД. А сада, када су Багдад и Дамаск прилично ослабљени, то је искористио ИДИЛ.

Запад је у последње време такође почео да делује против терориста, али то веома личи на имитацију, сматра директор Центра за партнерство цивилизација МГИМО Венијамин Попов:

- Америчка бомбардовања положаја не дају осетни резултат. Реални излаз из настале ситуације видим у координисаном деловању свих сталних чланова СБ УН, као и у подршци влади Сирије, Ирака и Ирана, које би заиста могле да дају одлучујући допринос борби против тероризма. А за сада ова борба носи само карактер имитације.

Односи ИДИЛ и Запада уопште нису тако непријатељски као што се може учинити на први поглед, сматра руски оријенталиста Вјачеслав Матузов:

- Индикативно је то да лидер ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади у објављеном обраћању наводи међу својим циљевима скоро читав свет. Али при томе међу циљевима се из неког разлога не налазе САД и Европа, који су себе прокламовали непомирљивим непријатељима ИДИЛ. Уместо тога главни акценат се ставља на арапске земље. Како то да се схвати? Објашњење је просто: ИДИЛ је била формирана уз благослов САД, током 4 године Американци су је снабдевали оружјем и пружали јој политичку и информациону подршку. Главни циљ делатности ове организације састојао се у свргавању сиријског режима. А сада се једноставно мењају задаци.

Али главни задатак могуће остаје исти: на све начине ослабити тренутно постојеће арапске дражве. Сада ИДИЛ као да провоцира Америку: дођи овамо, у Сирију и Ирак, и бори се са нама. И Вашингтон се одазива: председник Обама је почео да говори да борити се против ИДИЛ, не борећи се против Башара Асада нема смисла. Можда то и јесте главни циљ последњих провокационих дејстава и изјава ал-Багдадија и његових потчињених?

Андреј Онтиков,