Столтенберг: Србија сама одлучује са ким ће одржавати војне вежбе

25-11-2014 08:57:27 | | Глас Русије, фото: AP/Massoud Hossaini/ vostok.rs |


Србија сама одлучује са ким ће одржавати војне вежбе, изјавио је генерални секретар НАТО блока Јенс Столтенберг на седници Парламентарне скупштине НАТО у Хагу. „Србија је суверена и независна држава. Она сама одлучује са ким ће одржавати војне вежбе“, рекао је Столтенберг, одговарајући на молбу да прокоментарише заједничке вежбе са РФ одржане у Србији.

Према његовим речима Западни Балкан је важан регион. „Тамо постоји неколико партнера НАТО блока. Налазимо се у процесу разматрања или у најмању руку, процене могућег чланства Црне Горе и других земаља у региону Западног Балкана“, рекао је Столтенберг. „Поздрављам сарадњу са Србијом. Остављам могућност Србији да одлучи какве вежбе ће спроводити“, нагласио је генерални секретар. Према његовим речима он очекује развој сарадње НАТО блока и Србије у будућности.

Србија и Русија одржале су средином новембра заједничке војне вежбе. На маневрима је са руске стране учествовало 207 припадника десантних јединица, а са српске 197 војника различитих родова војске и војне полиције. На заједничким тактичким антитерористичким војним вежбама под називом „Срем 2014“, које су одржане од 6. до 16. новембра, јединице су увежабавале спровођење специјалне операције заузимања и уништавања база условних илегалних оружаних група и ослобађање талаца.