Обамина репутација или чиме Бела кућа прети САД

25-11-2014 06:11:43 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Larry Downing/ vostok.rs |


Спољна политика коју спроводи Барак Обама је погубна по САД. До таквог закључка дошли су познати амерички политичари. Они признају да све мање разумеју дејства свог председника на међународној сцени. А антируске санкције које иницира Вашингтон љуљају читав систем међународних односа.

Резултати недавне посете америчког председника Пекингу изазвали су код посматрача много питања. Никакву корист за своју земљу Барак Обама из ове посете није извукао, уверен је између осталог амерички политичар, правник Џадсон Филипс. На пример, амерички лидер договорио се са председником Кине Си Ђинпингом о узајамном смањењу загађења издувним гасовима. Не схватају сви у САД зашто је Америци потребан тај споразум, па и многи други споразуми које је склопио председник, сматра Филипс. И указују да амерички лидер потписује документа неповољна по земљу.

Бивши државни секретар СД Хенри Кисинџер је признао грешку Запада у украјинској кризи у свом инверјуу немачком листу Шпигел. Крим је посебан случај, изјавио је Кисинџер. И ако Запад хоће да буде поштен, он треба да призна да је допустио грешку. Украјина је увек имала посебан значај за Русију. И била је фатална грешка не схватити то, констатује Кисинџер. Дипломата је упозорио на опасност новог хладног рата између Русије и Запада. И критиковао је увођње санкција против Русије на иницијативу Запада.

Чинило би се, какве везе са националним интересима САД могу да имају Авганистан, Ирак, Иран, Сирија, Либија? Украјина, на крају крајева. Све ове државе налазе се на другим континентима. Али Вашингтона се увек све тиче, у првом реду зато што је уверен у своју изузентност, сматра заменик директора института за САД и Канаду Павел Золотарев.

Циљ који су они себи поставили средином 90-и година било је да сачувају глобално вођство САД најмање до 2015. године. Сматрајући да је подржавање глобалне стабилности могуће само у случају да ће они вршити улогу светског полицајца. И овај циљ остаје на данашњи дан главни у спољној политици САД. За ове године појавиле су се нове претње по америчке интересе, везане за формриање нових центара моћи. И овде се појавио задатак другог плана – очувати глобално вођство и прикочити у колико је могуће развој ових нових центара моћи.

То се тиче глобалног циља. Истовремено, у свакој посебно узетој земљи САД постављају себи тактичке задатке, каже генерални директор руског Савета за међународне послове Андреј Кортунов.

Ако говоримо о Украјини, мени се чини да је овде главни задатак САД да покажу да управо оне представљају лидере овог западног света, да управо САД преузимају на себе одговорност за осигурање западних позиција у Европи. А поред тога постоје примењени циљеви: прекројити у своју корист светска енергетска тржиђта, допринети томе да европљани купују амерички гас из шкриљаца. И наравно, ојачати НАТО, натерати европске чиновнике алијансе да издвоје велика финансијска средстава за подршку ове организације.

Са тачке гледишта односа са Русијом то је систематски дурогочни неуспех руско-америчког дијалога и сарадње, нормалне сарадње Русије са НАТО и ЕУ. Прелазећи на овакву офанзивну политику, САД ствара систематске проблеме за своје савезнике и за саме САД.

Роберт Гејтс, бивши директор Ције, недавно је изјавио: најозбиљнија опасност по националну безбедност САД сада потиче од две квадратне миље где се налазе Бела кућа и Капитолиј. Такву репутацију данас има амерички председник и његов тим у сопственој земљи.

Игор Силецки,