Гускова: ЕУ стално врши притисак на Србију, мада се она већ решила на уступке

22-11-2014 04:14:21 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


ЕУ врши огроман притисак на Србију, приморавајући је да уводи санкције против Русије, и доводи у реалну опасност ступање у ЕУ, чему су Срби тежили последњих 15 година, одлучивши се на озбиљне уступке за земљу, сматра руководилац Центра за проучавање савремене Балканске кризе Института за славистику РАН, академик Српске Академије наука и уметности Јелена Гускова.

Европски комесар за европску политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан уочи посете Београду изјавио је у интервјуу за београдски лист Вечерње новости да је Србија дужна да увде санкције против Русије ако жели да ступи у ЕУ.

Притисак на Србију се стално врши, и мада је она све време вршила озбиљне уступке како би ступила у ЕУ, притисак ће се наставити. Данас се исти покушај притиска врши на Русију, систем санкција је из исте приче, али са нама је теже разговарати, ми смо јачи, а са Србијом је лако, зато је у тој ситауцији подршка Русије Србији неопходна, изјавила је Гускова за РИА Новости у четвртак.

Према мишљењу експерта, Србија је доспела у врло тешку ситуацију, где је с једне стране ступање у ЕУ, што је је било за земљу водич у последњих 15 година, и због чега се земља одлучила на тако тешке уступке као што је изручење Хашком трибуналу својих генерала и Слободана Милошевића – руководиоца последњих годна после рата у Југославији, као и потписивање са Косовом таквог броја споразума који воде ка томе да ће ускоро Косово постати независна држава, остало је само да се оно назове таквом, објаснила је она.

Али, са друге стране, у последње време Србија је учинила неколико самосталних корака који су зачудили Европу и САД, и ја бих рекла, уплашили. То је врло добронамерни дочек Владимира Путина у Београду за време посете, први пут после низа деценија била је одржана парада на којој је он прусуствовао, и то је огроман догађај за земљу. Затим отварање базе Министарства за ванредне ситуације на југу земље у Нишу, и конрачно, чак војне вежбе руске и српске војске, рекла је Гускова.

Она је подсетила да су Србији алудирали на њену обавезу да гласа за санкције у почетној фази њиховог усвајања, а када је она одбила, алузије на захтеве да се треба придржавати опште одлуке настављају се.

А данас се са алузија прешло на непосредне претње, зато што примена санкција против Русије доводи у пуну зависност од припајања ЕУ, рекла је саговорница агенције.

Она је додала да ако је до данашњег дана Србији полазило за руком да лавира, извлачи из свих тих ситуација за себе корист, самостални кораци и претња ЕУ доводе Србију пред избор: или да настави самосталну политику, или да се потпуно потчини ЕУ.

Ја мислим, рећи ћу искрено, да избор (премијера Србије Александра) Вучића биће у корист ЕУ, рекла је Гускова, додавши да рачуна да ће руководству земље поћи за руком да нађе компромис у насталим околностима.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут