Конфликти између Кине и Јужне Кореје: Није само риба у питању

25-11-2014 12:00:41 | | Глас Русије, фото: Fotolia/Aquir/ vostok.rs |


У јужнокорејским медијима се појављује све већи број вести о прекршајима које чине кинески рибари улазећи у туђе територијалне воде. Само од почетка новембра у јужнокорејске воде је незаконито упало око 600 кинеских рибарских бродова.

Корејски граничари воде борбу с кинеским ловокрадицама, које последњих 15 година лове рибу у близини корејске обале. Притом су Кинези агресивни: приликом покушаја притварања они не само да покушавају да се сакрију, већ примењују и хладно оружје – ножеве и металне цеви. Услед тога често има жртава на обе стране.

Јасно је да корејски граничари обављају своју дужност. Међутим, могу се схватити и ловокрадице. Кинези су, као и други народи Источне Азије, од давнина били активни потрошачи рибе и других плодова мора. У последње време брз економски раст је учинио плодове мора приступачнима за многе људе у Кини. Резултат представља исцрпљивање рибних резерви у приобалним водама. Због тога рибари почињу да улазе у територијалне воде суседа, између осталог, и Кореје. За рибара је у питању преживљавање његове породице. Ако не буде имао рибе, наравно, не прети му смрт од глади, али му прети сиромаштво.

Међутим, рибарски конфликти могу представљати прелудијум за много озбиљније сукобе сличне врсте на планети. И не ради се само о томе што се број приступачних ресурса смањује, како кажу еколози. Развој технике омогућава експлоатацију природних ресурса у размерама које раније нико није могао ни да замисли. С друге стране, пораст животног стандарда у многим земљама које су донедавно биле сиромашне значи да људи осећају саблазан да воде живот који је донедавно био доступан само шачици богаташа.

Рибарски конфликти у водама Жутог, или како ње у Кореји назива, Западнокорејског мора – само је једна од појава оваквог сукобљавања. Иста логика се, на пример, може применити на тежњу многих Кинеза да купе сопствени аутомобил. Јасно је да се овој тежњи не могу супротставити никакви разумни аргументи. Ако се колима вози већина грађана развијених земаља Европе и Северне Америке, на основу чега истог овог права треба да буду лишени Кинези? Нагли раст аутомобилске индустрије Кине изазван је управо тиме што је аутомобил постао доступан обичном представнику средње класе који се обогатио за последњих 10-20 година. Међутим, потпуна аутомобилизација Кине по узору на Америку причиниће велику штету биосфери планете која се и без тога гуши.

Не постоји једноставно решење овог проблема. Јасно је да све богатије становништво Кине жели да једе свежу рибу, да се вози аутомобилима и да ужива у животу као што то чине становници Европе, Јужне Кореје и других земаља такозваног „Првог света“. Међутим, јасно је и то да ова сасвим разумна жеља неизбежно доводи до озбиљних трвења између Кине и њених суседа.