Естонија не види препреке за ратификацију уговора о граници с РФ

25-11-2014 09:39:41 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Mait Jüriado/cc-by-nc-sa 3.0 |


Нови министар иностраних послова Естоније Кејт Пентус-Розиманус сматра да за ратификацију уговора о граници између Естоније и Русије нема никаквих објективних препрека, - саоппштила је у недељу Естонска државна телевизија ( ERR ).

Нема никаквих објективних разлога који могу да спрече завршетак процеса ратификације. Естонија је спремна за ратификацију, али ради ступања уговора на снагу неопходна је жеља обе стране, - рекла је Пентус-Розиманус у интервјуу новом порталу ERR .

Шеф МИП је истакла да је естонски парламент већ у априлу имао прво читање нацрта закона о граници. Да би рад на ратификацији напредовао морају да буду учињени први кораци у Државној думи Русије, - истакла је министар.

Пентус-Розиманус је такође рекла да Естонија наставља рад на организацији привремене контролне линије између Естоније и Русије, започет крајем октобра.

Питања преузимања различитих мера на појачавању границе разматрају се у Естонији после септембарског инцидента с припадником полиције безбедности Естоном Кохвером, кога Русија оптужује за шпијунажу, а који је, према мишлењу естонске стране, био киднапован од стране непознатих личности на територији Естоније близу граничне стражарнице Лухамаа на границе с Псковском облашћу и под претњом примене оружја доведен у Русију.

Према речима министра МУП Хано Певкура, припадници нове јединице за очување границе ће бити добро наоружани и опремљени. Певкур није навео износ који ће држава утрошити ради опремања нове јединице, истакавши да су то затворене информације. Рецимо, то је доста скупо, - додао је министар.

Центар друштвених веза ФСБ Русије је 5. септембра саопштио да је Кохвер ухапшен на територији Псковске области са специјалном техником ради скривеног снимања, пиштољем Таурус с мецима и новчаним средствима у износу 5 хиљада евра. Према процени руског специјалног ресора, спречена је агентурна операција департмана полиције безбедности МУП Естоније.

Прво је гранични уговор био потписан 2005. године. При испуњавању ратификационих процедура Талин је једнострано укључио у одговарајући нацрт закона преамбулу, која се позива на Тартуски мировни уговор из 1920. године између Естоније и Совјетске Русије, који више не важи. Руска Федерација то сматра могућношћу будућих територијалних претензија према Русији, зато је потпис РФ под уговором био опозван.

Почетком октобра 2012. године комисија естонског парламента за иностране послове предложила је влади да почне с Русијом консултације о закључивању новог граничног уговора. Одржано је три рунде консултација, током којих су стране ускладиле текстове уговора о копненој и морској граници.

Стране су унеле у уговор две важне тачке: прва сведочи да је предмет овог уговора регулисање питања искучиво државне границе, друга фиксира обострану одсутност територијалних претензија.