Налазите се на страници > Почетна > Блог > НАТО и ЕУ преварили Украјину

НАТО и ЕУ преварили Украјину

26-11-2014 12:05:03 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Партнерски односи Украјине са НАТО-ом сасвим су могући и поздрављају се. А чланство у алијанси, у сваком случају у догледној будућности, не чека је. Ове речи Кијев треба да узме у обзир: то није просто изјава аналитичара који размишља о судбини света, већ министра иностраних послова Немачке. Па и ступање Украјине у ЕУ Франк-Валтер Штајнмајер сматра нереалним.

Према његовом мишљењу, економска и политичка модернизација Украјине је пројекат неколико генерација. Зато нем асмисла говорити о чланству Украјине у ЕУ, чак у далекој будућности, уверен је политичар.

САД одлично схватају жалосно стање украјинске економије и политике (не схвата то, очигледно, само Кијев). Али оно их мало брине – најважније је подржати код кијевских власти уверење да ће НАТО- европски рај за Украјинце наступити у сваком тренутку. Тако да је представник стејтдепартмента Џеф Ратке у петак изјавио: Америка пдоржава тежњу Украјине да уђе у алијансу. Зашто је то потребно САД? То је добар повод да се уплаши Европа и да се оправда проширење НАТО граница. А таква одлука већ носи директну прењу по безбедност Русије, сматра војни екпсерт Андреј Клинцевич.

- Ми одлично схватамо да основни тренд у НАТО-у диктирају САД, које и подносе главно финансијско оптерећење. Али земље бирају овај блок као заштиту од спољне агресије. Американци им намећу офанзивну стратегију. Шта више, последња њихова концепција је такозвана теорија глобалног удара, када у року од сат времена после доношења одлуке треба да буде извршен напад ненуклеарним снагама на било који покретни и стационарни објекат у било којој тачки света. Тачније, они су ревидирали конструкцију оружаних снага – схватајући да ако нанесу први ударац ненуклеарним силама, није сигурно да ће се противник одлучити на нуклеарни напад.

Према подацима експерата, време потребно да крстареће ракете са територије Украјине стигну до територије Русије износи неколико минута. Тачније, јасно се види тенденција приближавања руским границама за извођење „обезоружавајућег ударца“.

С тим што данас није реч о агресији Русије, већ управо у агресији НАТО-а, слажу се и утицајни амерички експерти. Алијанса је изабрала бескомпромисну стратегију „све или ништа“ – пише професор бингемтонског универзитета из Њујорка Џејмс Петрас у издању Глобал Рисрч. Како би заузео читаву Украјину, НАТО њеним рукама руши побуњени југоисток, уништава његово становништво и производњу, а такође води велики економски рат са Русијом, истиче Петрас. Фактички НАТО је припремио Украјини улогу гигантске мултинаменске војне базе у источној Европи. И ратна грозница све више захвата Запад, сматра професор – истичући да последице таквог безумња постају све озбиљније сваког сата.

Европа такође схвата да је Вашингтон по навици одлучио да вади жар туђим рукама. Чак ако алијанса успе са својим првим ударом, одговор ће европљани ипак чути. И безбедност Европе уопште није у кретању НАТО-а на Исток и стварању нових војних база. То добро схвата, на пример, Финска, која у алијансу никако не жели да ступи. Према речима председника Саулија Нинистеа, ступање Финске у НАТО може озбиљно да погроша односе земље са Русијом. А Русија је данас јака, снажна дражва. Зашто да се са њом свађају?

Игор Силецки,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут