Ирански нуклеарни програм ће превести из Беча у Оман

26-11-2014 12:16:32 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Joe Klamar/Pool/ vostok.rs |


Наредна, 11. рунда преговора шесторке са Техераном о иранском нуклеарном проблему ће највероватније протећи у децембру у Оману. 23-24. новембра у Бечу стране нису успеле да усагласе свеобухватни споразум о регулисању проблема и договориле су се да наставе дискусије до 30. јуна 2015. године.

Први коме је телефонирао председник Ирана Хасан Рохани после бечке рунде био је председник Русије Владимир Путин. Судећи по саопштењу Кремља, Рохани је обећао да ће споразум са шесторком бити достигнут, без обзира на то што стране нису могле да се договоре у Бечу до раније утврђеног рока. При томе Техеран намерава да учини то не за пола године, већ још раније, за 3-4 месеца.

Процес регулисања иранског нуклеарног проблема већ 11 година креће се брзином пужа. На разраду и производњу прве нуклеарне бомбе у САД отишло је много мање времена. И ако преговори доживе потпуни крах, они се већ сада сматрају успехом.

Бечка рунда је застала на два питања: плану укидања санкција (Техеран тражи њихово моментално укидање, западни преговарачи се придржавају етапног прилаза) и броју центрифуга које Иранци могу да имају.

Руски МИП саветује да се не драматизује ситуација око новог наставка дискусије. Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је уверио да је у Бечу урађен већи део посла, остало је да се усагласе технички детаљи.

- Договорено је да се наставе преговори. Током три-четири месеца рачунамо да изађемо на документ који ће садржати све базичне принципе, чија реализација ће затим бити предмет техничких консултација и техничких разрада. У скорије време планирана је нова рунда на нивоу наших заменика и политичких директора.

Државни секретар САД Џон Кери је изразио наду да ће Конгрес САД подржати наставак рока преговора о Ирану. Али републиканци који од новембра имају већину у оба дома, прете да ће већ у јануару усвојити нацрт закона у пооштравању санкција против Ирана. Администрација Обаме се залаже за наставак преговора. Али Џон Кери је упозорио да ако за четири месеца између страна не буде јединства по главним питањима, читав ток преговора ће морати да се ревидира.

Већина руских експерата сматра да такве претње о ревидирању нису ништа друго до елемент политичког притиска.

Ирански нуклеарни програм није линеарни проблем, у њему је много компоненти и све једно мора да се договара, каже директор аналитичког Центра за друштвено-политичка истраживања Владимир Јвесејев. Тврдње да ће регулисање иранског проблема бити пребачено на војни сценарио су упозорење, део преговарачке тактике, каже Владимир Јевсејев.

- Стране су заинтересоване за наставак преговора. Не мислим да ће преговарачки процес бити заустављен. Тим пре што постоји интересовање за срадњу између САД и Ирана, између осталог поводом борбе против екстремиста из организације Исламска држава у Ираку. Постоји и проблем Авганистана. Постоји одређени број других проблема заједничких за све.

Прилаз русије проблему увек је био одмерен и логичан. Пре неколико година Москва је званично предложила да одвезе део иранског уранијума код себе, како би искључила све неочекиваности и укинула сам извор сумњи за тобоже незаконито обогаћивање уранијума до војне градације. Сергеј Лавров на бечкој рунди је предлагао да се иде путем регулисања питања етапно: да се укида део санкција као одговор на део узвратних корака Техерана.

Изгледа да је овај предлог одбачен само зато што је његов иницијатор била Русија.

Андреј Федјашин,