Guardian: Меркел одлучила да напусти „источну политику“

27-11-2014 11:37:57 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Fabrizio Bensch/ vostok.rs |


У последње време, канцеларка Немачке је изашла са низом оштрих изјава на рачун Русије и сада читав свет прати промену руско-немачких односа и однос снага на светској арени, пише The Guardian.

Последња оштра изјава канцеларке Немачке Ангеле Меркел, која се тиче руских позиција у украјинском питању, може указивати о напуштању „источне политике“ Немачке и суштинској промени у односу снага у европској геополитици, пише бивши главни уредник Le Mond Натали Нугајред у свом чланку у The Guardian.

Немачка је неколико деценија пратила „источно-политички“ правац, и његова промена може имати велики утицај на спољнополитичку ситуацију у Европи. Ако до тога дође, присталице Русије у Немачкој наћи ће се под великим притиском, а све европске земље ће са пажњом пратити не само како се мењају руско-немачки односи, већ и немачко-амерички, каже се у чланку.

Током свог говора у Сиднеју, Ангела Меркел је оштро осудила позицију Русије у украјинском питању и изјавила да Русија „гледа на Украјину као на државу у сфери свог утицаја“. Ипак, у сваком случају канцеларки Немачке неће бити баш тако лако да одједном промени геополитички правац земље, јер политички интереси улазе у конфликт са економским. Русија је немачки трговински партнер број један. При томе, треба очекивати да руски председник Владимир Путин изјави да се Немачка потчињава „диктату“ САД, што може бити посебно болно у позадини недавних шпијунских скандала између Берлина и Вашингтона, пише лист.

Безусловно, могућем заокрету у немачкој геополитици обрадоваће се Пољска и прибалтичке државе, као и Грузија. У то време, Меркел се може суочити са озбиљним приговорима унутар земље, као и са незадовољством од стране Италије, Мађарске, па чак и Чешке, сматра The Guardian.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут