Американци обезбеђвали нацистима лепу старост

28-11-2014 12:01:08 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Новац у замену за ћутање. Министарство правде САД исплаћивало је милионе социјалне помоћи бившим нацистима, који су добровољно напустили Америку и одустали од америчког држављанства. Новинари су открили ову тајну после неколико година тешког детективског посла.

Током година „хладног рата“ неколико хиљада бивших нациста су прешли у САД, покушавајући да се сакрију од суда и затвора који су их чекали у Европи. Американци су обезбедили за њих све неопходно- посао, станове, гаранције у замену за помоћ у борби са СССР, говори саветник РАН, дописни чан Вилен Иванов:

- То је политика двојних стандарда. Званично они не би могли да говоре о својој подршци нацистима. Рачунали су са тим да би у одређеном моменту могли да користе њихове информације, искуство. Они нису директно подржавали нацизам, али су подржавали нацисте у борби против СССР.

Неколико година касније политика Вашингтона се променила, а то значи да је било неопходно да се „реше сведока“. Американци нису могли да покрену поступак пред судом. Зато су пензионерима предложили да „тихо и полако“ напусте државу и да се одрекну држављаства, а да ће у замену своје милионе добити у Европи. Зато се не зна колико тачно има нациста- пензионера који добијају своје новчане награде. Такође је неизвесно колико је новца из америчког буџета отишло на ово.

Американци разматрају политику искуљчиво као инструмент реализације својих амбиција и планова. Морална страна питања их мало интересује, говори американиста Дмитриј Михеев:

- Они (Американци) не виде у овоме ништа лоше. Американци су им неко време помагали, али они су професионалци. Значи да је било неопходно исплаћивати им џепарац. Ипак, говорити о овоме широкој публици није било згодно. Не би сви разумели. А они мисле- ко није са нама, тај је зло, а онај ко је са нама тај је добар. Привремено ће нацисти бити са нама, па добро. У дугорочном плану они раде добро.

Амерички службеници су истина, покушали да се побуне против редовних нејасних исплата из буџета. Сенатори Чак Шумер и Роберт Кејси су спремили нацрт посебног закона који забрањује бившим нацистима да и даље добијају новчану надокнаду. Али, о судбини документа, мало се могло чути.

Нина Филимонова,