Интервју са турским послаником Ибрахимом Ајханом о Кобанеу

30-11-2014 11:18:02 | | Глас Русије, фото: AP/Jake Simkin/ vostok.rs |


Према медијским извештајима, терористи из ИД напали су град Кобане са територије Турске. Одмах после тога састали сте се са гувернером вилајета Шанлијурфа Изетином Кључком, о чему је било речи на састанку?

- Да, јутрос у пет сати дошло је до напада на гранични прелаз између града Кобане и Турске са севера. Пре свега састао сам се са представницима града Кобане, и они су у разговору потврдили да је напад извршен са турске стане. Затим, у вези са тим инцидентом, имали смо састанак са гувернером Шанлијурфија. Питао сам га зашто као представници власти ништа не предузимају у вези са нападом на Кобане са турске територије.

Гувернер ми је рекао да предузимају одговарајуће мере, међутим, касније је почео да износи опречне информације. По његовим речима, територију, са које је извршен напад, не констролишу регионалне власти. Али ми добро знамо да се та територија налази у зони одговорности управо регионалне администрације и да никакве мере до сада нису предузимане. Борбе су настављене све до овог тренутка. Ми и даље пратимо ситуацију.

Медији преносе да вам је гувернер Шанлијуфија рекао да су терористи ИД извршили напад управо са турске територије. Да ли је то тачно?

- Гувернер ми је рекао да за сада нису познате све појединости догађаја, због нестабилне ситуације у тој области. Напад је извршен са турске стране, ми то тачно знамо, и сматрамо да су у тој ситуацији одговорни представници турских власти. Чекамо званичне коментаре власти и захтевамо од њих да спрече овакве провокације. Гувернер је прво рекао да околности догађаја нису јасне и да се тим поводом воде поступци.

Међутим, касније је негирао да се овај напад уопште догодио. Према нашим информацијама, представници медија, који се налазе у тој области поседују фотографије на којима се види да су екстремисти ИД, који су се сакрили на територији магацина за жито са турске стране, извршили напад. Они су снимили све акције терориста. Од представника власти тражимо хитну акцију.


КАТЕГОРИЈЕ