Санкције против Русије: ЕУ губи, Србија добија

30-11-2014 01:23:26 | | Глас Русије, фото: evroazija.info/ vostok.rs |


Москва и Београд развијају сарадњу упркос тешким геополитичким изазовима. Ово је изјавио на конференцији за штампу амбасадор Србије у Москви Славенко Терзић.

Према његовим речима, Београд је заинтересован за то да на читавој територији Европе делује јединствени систем безбедности, који је раније предлагала Русија. Србија је врло заинтересована за безбедност у читавој Европи, зато што ће то гарантовати безбедност и за Србију, рекао је он, позитивно оценивши иницијативу руских власти и жалећи што ова идеја није наишла на дужни одазив. Реторика хладног рата не може никоме да помогне, не треба да се враћамо новим ратовима и сукобима у Европи, посебно се не треба враћати сукобима Западне Европе и Русије, рекао је амбасадор.

Такође Славенко Теризћ је потврдио да Србија ни под каквим околностима неће увести санкције против Русије, и изразио је мишљење да криза у Украјини не треба да се користи као инструмент притиска на Русију. Само договор, само дијалог, само заједничко разматрање тог питања помоћи ће да оно буде рационално решено – истакао је дипломата. То је у интересима и Русије, и ЕУ, и саме Украјине.

Између осталог, он није оспоравао очигледну чињеницу: санкције које су ЕУ и САД увеле против Русије, ишле су на руку Србији, која је добила могућност да увезе широки спектар своје робе на руско тржиште. Амбасадор је истакао да, на пример, увећање извоза само јабука крајем године ће достићи око 70%. Извоз ће се укупно повећати за 300 милиона евра. Постоје могућности за увећање извоза меса, млечних производа. Али ове могућности треба још реализовати: сакнције ће пре или касније бити укинуте, и ако србски произвођачи до тог тренутка не стигну да се утврде на руском тржишту, уобичајени за руске грађане европски брендови ће поново заузети сва видљива места на штандовима, а србски ће у најбољем случају бити гурнути у угао:

- За време Југославије и СССР југословенски производи су били добар бренд. Због рата и санкција против наше земље ми смо изгубили руско тржиште, и сада постоји много питања која треба решити. Пре свега, увећати производњу намирница у Србији. Затим успоставити директне контакте за испоруке. Треба израдити јасан план наше сарадње, како би сви испручени обими били њен део, а не случајност. Важно је такође осигурати транспорт намирница: сада нам се обраћају возачи хладњача са жалбама да морају данима да чекају на граници у реду. Треба такође радити на реклами српске продукције. И наравно, треба увећати руске инвестиције у пољопривреду Србије.

Београд такође очекује руске инвестиције у туризам и енергетику. При томе амбасадор је истакао да је сфера енергетике можда најповољнија област за руске инвестиције.

Много питања у току конференције за штампу било је задато поводом изградње гасовода Јужни ток. Господин Терзић такође је подсетио да је том пројекту у Србији дат статус од националног значаја и изразио је наду да ће радови на његовој реализацији започети што је могуће пре.Ми смо спремни да започнемо изградњу овог тока, само чекамо наше суседе Бугаре, који су одбили да у датом тренутку започну изградњу – рекао је амбасадор, додавши да дато питање треба да се решава на нивоу преговора Москве и Брисела.

Вера Жердева,