Париз између користи и солидарности са Западом

30-11-2014 12:45:17 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Grigoriy Sisoev/ vostok.rs |


Председник Француске Франсоа Оланд решио је да обустави предају првог десатног носача хеликоптера типа "Мистрал" Русији. Москва за сада не планира да уложи претензије Паризу због ове одлуке, али такође не намерава да чека бескрајно дуго.

Француска је требало да преда први носач хеликоптера типа "Мистрал", брод "Владивосток", Ратној морнарици Русије још 14. новембра, мада то се није догодило. За то време у фрнацуској луци Сен-Назер био је поринут други брод тог типа – "Севастопољ". Експерти су чекали на расплет ове приче. И коначно у уторак Јелисејска палата је објавила изјаву шефа државе. Председник републике сматра да актуална ситуација на истоку Украјине и даље не дозвољава предају првог "Мистрала" Русији. У веиз са тим он је нашао да је неопходно да се одложи разматање захтева до нове наредбе – речено је у документу. Водећи научни сарадник Европског института Сергеј Фјодоров скреће пажњу на стил који је одабрао Париз.

- У одлуци председника Француске тоји прилично магловита формулација. Нејасно је шта се конкретно под тим подразумева. Наравно, Русија је навила да види Француску као земљу која има свој глас, чија политичка линија се некада не подудара са линијом САД. Ни мислим да Москва жели да створи за Париз додатне тешкоће. Москва полази од услова уговора.

Тако је питање уговора за "Мистрале" поново остало да лебди у ваздуху. Експерти сматрају да је својом одлуком да одложи предају брода Оланд показао зависност политике Француске од САД, које се активно залажу против овог посла. Између осалог, Москва за сада више воли да остане у оквиру достигнутих споразума. Ипак ово очекивање неће бити бексрајно дуго: уговор предвиша тромесечно кашњење предаје борда. И ако Француска не испоручи први "Мистрал", са руске стране ће уследити судски спор.

Пошто је очигледно кршење уговорних обавеза, Француска ће морати да поднесе извесне финансијске губитке. Експерти се слажу у оценама да у сваком случају сума казне ће бити прилично велика. На пример, према мишљењу листа "Паризјен", француска страна ће морати да врати нешто мање од милијарду и по евра вредности уговора, уз то 800 милиона компензације за сваки од ова два брода. При томе већина експерата се слаже да уз такав исход одбрамбена моћ Русије неће пострадати. Говори уредник листа Војно-индустријски курир Михаил Ходарјонок.

- Према мом мишљењу, брод класе "Мистрал" ојачао би могућности Ратне морнарице Русије у погледу извођења како поморских десантних операција, тако и ваздушно-десантних операција. Пошто се наша десантна средства налазе на нивоу 70-их година. И у том погледу могућности флоте би биле ојачане "Мистралима". Али једна-два брода нису пресудна. У совјетско доба код нас у свакој флоти је била фактички дивизија поморских десатних средстава. Прича око мистрала је за нас добра лекција. Бродове овакве класе ипак је боље наручивати у домаћим бродоградилиштима. Надам се да ће из ове приче бити изведени неопходни закључци.

Сканал око француских "Мистрала" (упоредо са раскидом руско-украјинског производног ланца) натерао је Москву да преосмисли неке аспекте развоја војно-индустријског комплекса земље. А званични Париз је себе сатерао у ћошак, растрзан између привржености заједничкком ставу Запада о ситуацији у Украјини и сопствене економске користи. На крају су Французи сами себе надмудрили. И сада им прети губитак пословне репутације, што је много скупље од конфликта са антируским лобијем у Вашингтону.

Сергеј Дуз,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут