Гостовања Ансамбла Мојсејев у Србији, Мађарској и Аустрији

01-12-2014 04:42:12 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Државни академски ансамбл народних игара Игор Мојсејев креће на турнеју по Србији, Мађарској и Аустрији. Ансамбл ће наступе у иностранству посветити облежавању 90. годишњице од почетка уметничког рада свог оснивача, славног кореографа Игора Александровича Мојсејева. На концертима, у оквиру гостовања, у периоду од 3. до 13. децембра, ансамбл ће се представити маестровим кореографијама из разних периода.

„Турнеју започињемо у Београду, у коме нас није било 35 година. У центру Сава представићемо се балетом „Ноћ на Голој планини“ композитора Модеста Мусоргског, заснованим на прози Николаја Гогоља. Балет садржи различите жанрове кореографске уметности, народни плес, али и модерне и акробатске елементе. Наступамо са мојсејевском класиком, али и србским народним играма, које су постављене после одласка Игора Александровича“, рекла је за агенцију РИА Новости директорка Ансамбла Јелена Шербакова.

Ансамбл ће се потом упутити на традиционално гостовање у Мађарској, где ће у периоду од 6. до 11. децембра приредити 6 концерата, од којих ће два бити одржана у главном граду - Будимпешти.

„У Мађарској наступамо петнаести пут, изградили смо врло топао однос и узајамне симпатије. Волимо темпераментну мађарску публику, која наше плесаче редовно дочекује веома срдачно“, рекла је Шербакова.

Турнеја се завршава наступом у Аутрији, концертом у Бечкој градској дворани (Wiener Stadthall).

„Ансамбл Мојесејев има дугу и богату традицију гостовања у целом свету и никада ни у време хладног рата ни данас, у ситауцији везаној за санкције, нисмо имали ни најмањи проблем“, истакла је уметничка директорка.