Спољна обавештајна служба РФ може обављати јавне набавке код једног добављача

03-12-2014 08:45:07 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Michael Klimentyev/ vostok.r |


Председник Владимир Путин је потписао закон који омогућава органима спољне обавештајне службе РФ да јавне набавке робе, послова и услуга обављају код једног добављача. Роба неће морати да пролази обавезну експертизу.

Одговарајући документ је данас објављен на званичном порталу правних информација.

Закон одређује да одрани Федералне службе безбедности могу код једног добављача обављати набавке средстава за спољну обавештајну службу и борбу с тероризмом.

Списак роба, послова и услуга, који се могу набављати код једног добављача одређује руководилац органа спољне обавештајне службе РФ или руководилац органа извршне власти у области безбедности.

Закон, такође, искључује обавезну независну експертизу тих роба и услуга. Разлог за то је уникатност производа који се испоручују, као и чињеница да ван обавештајних органа нема стручњака са специјалним знањем у овој области.

Садашња процедура захтева не само обавезну независну експертизу, него и пренос информација о специјалној обавештајној техници са детаљизацијом материјалних трошкова у Федералну тарифну службу. Ови захтеви противурече закону „О спољној обавештајној служби“, који предвиђа да се документи органа спољне обавештајне службе, који садрже податке о техничким средствима у употреби, могу чувати само у њиховим властитим архивима.