Русија и Јапан ће наставити инвестициону сарадњу

04-11-2014 11:24:17 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Русија и Јапан изјавили су да намеравају да наставе инвестициону сарадњу, без обзира на санкције, саопштио је министар за економски развој РФ Алексеј Уљукајев након састанка са министром економије, трговине и индустрије Јапана Мијазавом Јоитијем на маргинама самита АПЕК у Пекингу.

Овај први састанак са јапанским колегом учинио ми се врло конструктивним. Између осталог, јапански министар је подржао мој предлог о формирању радне групе за инвестиције. Он се сложио да ми са Јапаном не треба да прекидамо односе у сфери инвестиција. Ми смо говорили о томе да режим санкција негативно утиче на наше билатералне односе, између осталог на промет робе, који је прошле године достигао историјски максимум, а ове године показује негативну динамику. Мени се чини да са јапанске стране постоји прилично прагматичан прилаз. Они не могу из политичких разлога да се дистанцирају од режима санкција, који су иницирале САД, али ипак не кршећи га формално, могу да нађу начин за развој трговине и инвестиција.

Скептик може да пита: нису ли ове речи министра за економски развој тежња да се жељено представи као стварно? Водећи сарадник Центра за истраживање Јапана Института за Далеки Исток Вктор Пављатенко није међу скептицима, већ у компанији оптимиста:

- Не, не, не...Перспективе сарадње и економске и инвестиционе постоје. Као што постоје и потенцијално објеткивне претпоставке за то. То је и значај руског тржишта и масовне резерве сировина које су потребне Јапану, и јачање конкуренције на азијским тржиштима, што може да буде сигнал: Русија може да се преоријентише са Јапана на друге земље региона... Претпоставке постоје, али најважније је нажи такве правце сарадње, такве сфере улагања капитала, за које би били подједнако заинтересовани и Русија и Јапан. Пример узајамног интереса може да буде између осталог превоз Северним морским путем у земље Азије. И такве реперне тачке на којима би се базирао систем координата будуће узајамно корисне сарадње треба тражити или стварати...

Јапан је одавно један од најважнијих трговинских партнера Русије у региону Пацифичког прстена. Ипак робна структура руског експорта у Јапан може да буде и боља: у њој и даље превладавају сировине и продукција ниског степена обраде. То не може у потпуности да задовољи руску страну, сматра министар Уљукајев:

- Сасвим недавно влада РФ је прихватила мапу пута развоја несировинског извоза. Код нас тим поводом постоје велики планови. Отприлике за 25% за три године биће увећан обим несировинског извоза. Ми рачунамо да ће то довести до раста производње, посебно у оним секторима који стварају додатну вредност. Реч је не само о унутрашњем тржишту, већ и о извозу. Они су узајамно везани. Експорт, спољна трговина – то је снажан драјвер, стимулатор економског развоја. Ако ми упоредимо обим наше робне размене са Европом, то је преко 400 милијарди долара и наше робне размене са великом азијском тројком – Кина, Кореја, Јапан: 150 милијарди долара, видећмо да су могућности врло велике. Морамо да се учимо да користимо ове могућности...

У случају реализације ових планова, између Русије и Јапана може да се отвори још један „прозор могућности“.