Глазјев: Штета ЕУ од санкција против Русије достићи ће билион евра

04-11-2014 11:28:22 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Ако се санкције Запада против Русије продуже, Европска Унија може изгубити до билион евра, изјавио је саветник председника РФ за евроазијске интеграције Сергеј Глазјев, говорећи на научно-практичној конференцији у Бишкеку „Економска безбедност Киргистанске републике: ризици и могућности“.

Према мишљењу Глазјева, санкције ће у великом степену негативно утицати на развој саме Европе, чија економија већ сада озбиљно губи у развоју у односу на Кину.

Сергеј Глазјев сматра да, евроазијска интеграција може постати алтернативом односа са Европом. Она ће омогућити снижавање утицаја западних земаља на друге државе.

О томе, да ће министри иностраних послова ЕУ сутра разговарати о проширењу санкција према Русији, изјавила је у уторак шеф дипломатије ЕУ Федерика Могерини. Касније, канцеларка Немачке Ангела Меркел саопштила је да ће могуће раширење санкција против Русије у вези са ситуацијом у украјини дотаћи само црни списак за улазак у ЕУ, а не економску сферу.

Свака промена статуса санкција (позитивна – њихово укидање, или негативна – њихово пооштравање) захтеваће једногласну одлуку држава-чланица ЕУ, сматра професор политичке економије у британском Центру за проучавање Русије и Источне Европе у Бирмингему Ричард Конели. Да би се укинуле санкције, потребно је из корена постићи стабилизацију ситуације у Украјини. Могуће, биће потребне и мере за дубље решавање проблема безбедности Европе. Док се то не деси, у многим земљама ЕУ осећа се све мања подршка било каквих санкција, сматра Ричард Конели. Посебно је такво расположење раширено међу источноевропским земљама, чији глас у ЕУ има велику тежину, у Италији и Немачкој. Европска економија сада преживљава не најбоље време. Погоршање односа са Русијом у последњих девет месеци само погорњава стање.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут