Кузбас ће испоручити угаљ Украјини у случају таквог упутства власти РФ

04-12-2014 12:30:25 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexandr Kryazhev/ vostok.rs |


Предузећа Кемеровске области су спремна да брзо организују испоруке угља у Украјину, ако тако затраже власти РФ, саопштио је за РИА новости у четвртак губернатор региона Аман Тулејев.

„Ако председник РФ, влада РФ затраже да организујемо испоруке угља, ми ћемо то одмах и спровести у дело, послаћемо тражене обиме, без обзире на наше већ унапред договорене количине које имамо са партнерима“- рекао је губернатор, приметивши да још увек није било званичних обраћања украјинских власти на адресу руководства РФ у вези са овим питањем.

Проблем дефицита угља у Украјини може бити решен само уз помоћ произвођача угља из Русије, изјавио је у среду шеф украјинског министра енергетике Јуриј Продан, обзиром да Украјина располаже са свега 1,7 милиона тона угља, а да је та количина недовољна како би се презимило. Зато, након што су из ЈАР одбили да испоруче угаљ Кијеву, остају само две варијанте - или да се купи у Русији или у Донбасу. Власти Доњецке народне републике су већ изјавили да неће испоручивати Кијеву угаљ до потпуног престанка војних дејстава.“

Тулејев је такође саопштио да су Кузбас и Донбас већ дуго, сложно рударско братство и да немају намеру да конкуришу једни другима.

„У оваквој ситуацији, сматрамо да испоруке угља за Украјину би требало да се остварују најпре из ДНР и ЛНР, а уколико буде проблема са количинама енергетског угља, онда би могли путем преговора да решимо то питање са приватним компанијама из Кузбаса. Не би требало допустити да се украјинске породице смрзавају због недостатка угља“- рекао је Тулејев-

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут