ЕУ покушава да седи на две столице

03-11-2014 11:32:20 | | Глас Русије, фото: Daniel Büche/Kulturprojekte Berlin_WHITEv |


У Немачкој је погоршана процена економског раста у земљи за 2014. годину, при томе наредне, 2015. године, земљу очекује даље успоравање темпа.

Експерти Независног савета економиста у немачкој влади су значајно ревидирали раније прилично оптимистичке оцене економског напретка земље у текућој години. Уместо раста од 1,9%, национални бруто производ сада очекује раст од 1,2%. А наредне године немачки економисти већ прогнозирају раст за 1% националног бруто производа. Узимајући у обзир прошле године нагомилано искуство ревидирања прогноза у страну погоршања, то у пракси може да значи праву правцату рецесију.

Поставља се питање: Ко је крив? Аутори извештаја криве читав низ разлога, које су објединили у следећу формулу, имајући у виду кабинет Меркел: Актуални курс у економској политици ће кочи економски развој земље. Своје факторе додају експерти Федералног удружења привредних комора Немачке. Једним од кључних разлога компликовања економске ситауције у својој земљи они сматрају погоршање руско-немачких трговинско-економских односа као резултат рата санкција.

Ангела Меркел се према закључцима економиста изгледа однела сасвим озбиљно. Кометаришући оцене, канцелар је изјавила да сматра основним узроком успоравања раста економије земље геополитичке изазове који су делимично снажно погодили Немачку. Укупни губици од санкција још увек се рачунају, али већ је јасно да је реч о милијардама евра. Саветник председника Русије за евроазијску интеграцију Сергеј Глазјев сматра да ако се санкције запада против Русије наставе, ЕУ може да изгуби до трилион евра. Јасно је да управо на немачку економију због њених размера и значајних веза са Русијом отпада највећи део оваквих губитака. Где је ту место за економски напредак! Тим пре што је немачка економија интегрисана у европску, и власти земље објективно треба да прате европске препоруке и разраде.

Не чуди што управо Ангела Меркел у последње време све активније иступа против новог пакета антируских санкција које је Вашингтон предложио ЕУ. Разуме се, препорукуамеричког Стејт департмента која има значај наредне госпођа канцелар не може да одбије путпуно: превише је снажна инерција евроатлантизма. Ипак она очигледно покушава да усмери проблем у безбедни по њену земљу па и читаву ЕУ ток. Ако говорљива званична представница стејтдепартмента Џенифер Псаки, која је ових дана помешала Истамбул и Исламабад, тврди да ми и наши савезници морамо да будемо спремни на проширење и пооштравање важећих санкција, Меркел на све начине ублажава реторику. Уочи заседања министара иностраних послова земаља ЕУ заказаног за наредну недељу, она је изјавила да ће се могуће проширење санкција против Русије тицати само црног списка за улазак у ЕУ и неће дотаћи економску сферу.

Између осталог, самосталност поједине земље, чак тако економски моћне као Немачка, у оквиру ЕУ не треба преценити. У тој организацији раде јединствени економски и политички механизми, поменуо је у разговору за Росију севодња директор руског Института за проблеме Глобализације Михаил Дељагин:

Ваша економска самосталност се одређује не скупом имовине коју имате, већ тиме у које оквире сте уклопљени. Ситуација у ЕУ је таква да о економској самосталности држава више нема говора. О чему је реч? Све што је везано с правилима игре одређује ЕУ.