„Од Италијанке која се сада налази на челу европске дипломатије, очекивали смо чвршћи став...“

11-11-2014 11:42:16 | | Глас Русије, фото: East News/ISOPIX/EAST/ vostok.rs |


Федерика Могерини је објавила да ће одлука о новим санкцијама против Русије бити донета наредне недеље. Глас Русије објављује интервју са Џулиом Сапелијем, професором економије Миланског државног универзитета и директором фонда Enrico Mattei.

Које последице за Италију је имало увођење санкција против Русије?

- За сада је још прерано рачунати штету. Како би статистика била веродостојна, потребно је време. Ипак, већ сада је јасно да за машиноградњу и прехрамбену индустрију, кључне за економију Италије, губици су се испоставили врло велики и бизнисмени су врло забринути.

Шта мислите, зашто без обзира на економске губитке и смањење радних места, ЕУ, укључујући Италију, наставља да иде путем санкција? Госпођа Могерини је већ објавила да ће наредне недеље бити уведене нове санкције...

- То се објашњава у првом реду притиском од стране САД. Видимо да после краха совјетског система иста та Америка на све начине противи се склапању међународног споразума о границама по ободу бившег СССР. Уместо тога они размештају у Пољској ракете које непосредно прете Русије и распирују конфликте, прво у Грузији, а сада и у Украјини. Немачка се нашла у својој најважнијој историјској улози: да буде карика између читаве Европе и Русије. И ЕУ, без обзира на озбиљне економске противречности у односима са САД, попустила је под притиском Американаца.

У чему ви видите излаз из настале ситуације? Одлука о укидању санкција од стране ЕУ може да буде само једногласна?

- Русија такође мора нешто да уради. Чак имајући у виду да се припадност Крима Русији не разматра, руска дипломатија треба да доприноси достизању решења у оквиру јединствене украјинске дражве приликом осигурања права и слобода рускофонске мањине. Истовремено је неопходно одустати од свих покушаја ескалације оружаног конфликта. Истовремено је неопходно одустати од свих покушаја ескалације оружаног сукоба. Тачније, Русија треба уради свој део посла.

Такве земље као Италија и Француска традиционално подржавају тесне везе са Русијом. На претпоследњем заседању дискусионог клуба Валдај, бивши премијер Француске Франсоа Фијон је рекао Путину да код нас треба да буде Европа од Атлантика до Урала. Не треба заборављати да без обзира на то што је Немачка подржала санкције, немачки бизнисмени настављају да путују у Русију и на све начине се труде да ове санкције заобиђу. Они треба да буду онај глас разума који ће убедити Европу да одустане од санкција.

Од санкција још никада није било никакве користи! Сетите се шта је било на Куби: санкције су само допринеле томе да су два диктатора наставила да управљају, а страдали су обични грађани Кубе. Иран такође није осетио озбиљне последице од санкција, а ми смо нанели штету светској енергетској индустрији. У целини санкције никако не доприносе јачању мира и превладавању напетости. Европи је време то да схвати!

Можда и Италија треба да слуша глас својих бизнисмена?

- Ван сваке сумње. Прво ми се чинило да министар Могерини подржава такво мишљење. Али чим је она добила дужност у Бриселу, њена разумност је нестала под притиском који се на њу врши. Од Италијанке која сада предводи европску дипломатију, ми смо очекивали више чврстоће у одбрани позиција пред лицем такве европске политике која наноси штету не само Русији, већ и читавој Европи.

У чему се састоји улога Италије, посебно у контексту њеног председавања ЕУ?

- Период председавања Ренција завршава се, али озбиљних резултата нема: постоје само обећања: 600 милијарди од Јункера, могућност усвајања инвестиционог плана, одступање од немачке политике строге штедње.

Резултати председавања Италије били би много суштинскији када би Италија могла да преноси Европи глас здравог разума, и у том смислу Могерини треба да буде израз таквих расположења.

Шта још можете да кажете поводом настале ситуације?

- Као Италијану, а имам скоро 70 година, веома ми је тужно све то да видим, зато што сам увек био у авангарди историје наше земље заједно са ЕНИ, ФИАТ и видео како смо радили заједно са Русијом. То што смо радили користило је и Русима и Италијанима: давали смо људима посао. И болно ми је да видим оно што се сада дешава. Као интелектуалац и научник, у тој мери колико ми је доступно, ја ћу чинити све да окренем ситуацију у супротну страну.

Татјана Санти,


КАТЕГОРИЈЕ