Коме иде на руку јефтина нафта?

04-12-2014 02:42:19 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/ Nestor Galina/cc-by/ vostok. |


Цене нафте које падају узбудиле су водеће умове светске економије и политике. На данашњи дан нико не може са стопостотном гаранцијом да да одговор о узроцима тако озбиљног пада.

Једини правилни разлог који лежи на површини је пад потражње у контексту успоравања индустријске производње и вишак понуде. Појачана је конкуренција међу произвођачима – пале су цене. То су стране које су изгубиле, а ко је на добитку?

Од лета 2014. године појавило се много верзија поводом будућег нафтног тржишта. Једни аналитичари и финансисти говоре о привременој појави ниских цена и прогнозирају у перспктиви раст котација. Други, напротив, предвиђају још већи пад и ревидирање правила игре на глобалном нафтном тржишту. Коме су повољне ниске цене нафте, претпоставља водећи експерт Савеза нафтних и гасних индустријалаца Русије, генерални директор ЗАО Инфо ТЕК-Терминал Рустам Танакајев:

- Ниске цене нафте су повољне земљама потрошачима. У првом реду чланицама Организације за економску сарадњу и развој ОЕСР. То су ЕУ, САД и Јапан. У другом реду, земљама Пацифичког прстена које су у развоју. Међу њима су Кина, Индија, чија цена производа веома зависи од цене енергената.

А ако је веровати у конспрологију која је одмах постала популарнија од сувог излагања аналитичара у финансијском свету, варијанти је неколико. Први узрок је вештачко снижење, као резултат завере Саудиске Арабије и САД у покушају да се казни Русија. Према другој верзији, Саудијска Арабија смањује цену сама и намерно, како би уклонила САД са нафтом из шкриљаца са тржишта. Јер ниске цене стављају крст на скупе методе експлоатације црног злата. Али обе теорије се разбијају пред чињеницама. Буџет Саудијске Арабије уз цене мање од 80 долара за барел налазе се под знаком питања, а Вашингтон се плаши раста долара – традиционалне реакције валуте на ниску нафту, што такође удара по економији и конкурентности земље. У сличној ситуацији раније је помогло смањење понуде. Али овог пута продавци се журе да смање експлоатацију. Не ради се о неповерењу или похлепи, сматра начелник управе инвестиционим операцијама АКБ Ланта-Банк Олег Подимников:

- Продавци могу да утичу путем смањења понуде, али буџети компанија су већ испланирани на неколико година унапред. Смањење понуде је директна штета делатности, зато што не може да се заустави половина бушотина, како би се једноставно задржала цена нафте. Зато ће продавци највероватније продавати исте обиме по било којим ценама, једноставно како би наставили делатност.

Нафта у бесцење може да се одрази на дугорочне пројекте који се за сада налазе у стадијуму покретања или тек на папиру. И у том случају одлагање рокова исплативости ће се одразити и на основне потрошаче нафте – многе државе улажу у нафтне пројекте како би имале дисконт цене горива. Али ипак неко треба да буде на добитку. Доказ за то је истраживање које је спровело издање Quartz. У том циљу за 25 великих увозника нафте био је прорачунат Индекс 80 долара. Испоставило се да ће се земљи допасти пад цене ове робе ако она има високи ниво зависности од куповине нафте у иностранству, ниску енергетску ефикасност економије или ниску геополитичку независност. Узимајући ове факторе, ниске цене су се испоставиле најповољнијим за Украјину, Пољску, Турску, Белгију и Јапан. У првој десетини оних које је обрадовао пад цена на нафтом тржишту су САД, Јужна Кореја, Сингапур, Велика Британија и Јужна Африка.

Татјана Голованова,