Invest in Russia - информациони портал за инвеститоре

04-12-2014 02:52:14 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Invest in Russia – назив је новог информационог портала који је покренут у Москви. Уз помоћ њега ће страни инвеститори моћи да добију све потребне информације које се тичу инвестиционе делатности у Русији.

Портал се може наћи на руским интернет-просторима на адреси: investinrussia.ru . Иницијатор и творац јединственог ресурса је Руски фонд за директне инвестиције (РФДИ).

Информациони портал Invest in Russia је интерактивна база података о инвестиционим пројектима који су прошли кроз експертизу у РФДИ и нуде се на разматрање страним партнерима. Први пут је на стотине регионалних пројеката унифицирано и сакупљено на једном месту.

Поставили смо себи задатак да створимо ресурс на којем ће моћи да се нађе највећи број информација о инвестицијама у РФ, каже директор Центра за привлачење инвестиција у регионе Руске Федерације Наталија Борисова.

- Наш задатак је да на овом порталу акумулирамо информације на једноставном и инвеститорима схватљивом језику, информације које су заиста потребне за доношење инвестиционих одлука. На порталу су прикупљене све приче о успесима великих страних инвеститора који раде у Русији и који су се у сопственом искуству уверили да је пословање овде исплативо и да се може стећи добар профит. Велики аналитички блог омогућава поређење региона Русије по показатељима који одговарају инвеститорима у складу с уобичајеном светском праксом. Специјалне новости дају потпуне аналитичке информације о инвестиционом потенцијалу како по регионима, тако и по гранама економије. Анализирали смо и објавили преко 500 пројекта од којих је један део прошао кроз експертизу међунараодних стручњака.

Није тајна да успех већине послова зависи од правилног информисања партнера и постојања центра за информациону подршку. Управо за обављање ових задатака служи портал Invest in Russia . Овде човек може да се упозна са занимљивим и важним чињеницама које се тичу економије Руске Федерације. Тако је данас економија Русије шеста на свету по висини БДП, за последњих 5 година руски средњи слој се утростручио, у земљи постоји најлибералнији порески систем у поређењу с другим земљама БРИКС. Захваљујући овим показатељима Русија је прошле године са осмог прешла на треће место на свету по привлачењу инвестиција.

Овакав скок је постао могућ, између осталог, захвљујући делатности РФДИ, тврди генерални директор Фонда Кирил Дмитријев у интервјуу који је дао дописнику „Гласа Русије“.

- Већ смо привукли $5 милијарди за руску економију. Од тога је $1 милијарда – новац РФДИ, преко $4 милијарде представља новац инвеститора. Такође смо привукли $12 милијарди за заједничке платформе с водећим заједничким инвеститорима света. Значајно место међу њима заузимају арапски инвестиори – у заједничким инвестиционим платформама арапски новац чини преко 8 милијарди долара. РФДИ наступа у својству поузданог и моћног партнера, а у арапском свету постоје озбиљни финансијски ресурс и неки од најмудријих дугорочних инвеститора на свету, сматра Кирил Дмитријев.

У мају је Катарски суверени фонд издвојио РФДИ 2 милијарде долара, део ових средства ће аутоматски ући у све пројекте Фонда, други део ће бити употребљен за нове пројекте. Биће одабрани неки од оних који се налазе на порталу investinrussia.ru .

Данас су врата у све регионе Русије широко отворена за све стране инвеститоре.

Наталија Шчербакова,