Блокада Донбаса уместо помоћи

23-11-2014 03:03:52 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Evgeniy Maloletka/ vostok.rs |


Економска блокада уместо помоћи. Кијев је потврдио да не планира да обнавља Донбас. Па и западни партнери актуелних украјинских власти не журе да инвестирају у регион. Украјина им је потребна само зато да би вршили притисак на Русију, а судбине три милиона становника југоистока их не брину.

Од средине новембра Донбас се званично налази у условима економске блокаде. Становници ДНР и ЛНР лишени су пензија у социјалних дотација. Они који су 23 година радили за Украјину, плаћали порезе Кијеву, остали су без ичега. Такву одлуку је донео председник Петар Порошенко. На југоистоку то су назвали геноцидом и преломним моментом.

И ни о каквој обнови југоистока, бризи о народу не може бити ни говора. Напротив, сваким својим кораком кијевске власти показују да су становници југоистока за њих туђ народ, каже директор Института за националне кризе Николај Сорокин.

Полазећи од социјалних разлога, помоћи људима, обнове инфраструктуре, они неће одарити дланом о длан. Као прво они не сматрају ове људе својима, већ их сматрају потенцијалним непријатељима. А као друго, они су лишени економских могућности да некако данас утичу на инфраструктуру и објекте индсутрије, пољопривреде. Пошто је украјинска благајна потпуно празна. Све што тамо стиже, одлази углавном на војне потребе. Помоћ од стране такозваних западних партнера само је мала дотација за одбрамбене потребе и плаћање за непрекидне испоруке руског гаса. Све остало није суштинско и не може да се сматра основом за економску обнову Донбаса.

Експерти су израчунали: у поређењу са претходном годином индустријска производња у Доњецкој области се смањила скоро за 60%, у Луганској за 85%. Од почетка бојевих дејстава на југоистоку је обуставило рад 69 од 93 рудника угља, 40 хиљада приватних предузећа је банкротирало, заустављено је седам ливница челика. У току казнене операције потпуно је уништено 4500 смабених зграда, разрушено 30 мостива и хиљаду километара аутомобилских путева. На десетине хиљада становника остало је без струје, грејања и воде. У продавницама нема довољно намирница, у болницама лекова. Донбасу прети хуманитарна и економска катастрофа. Али Кијев то не брине. За њега је главна победа у рату против југоистока, каже доњецки политиколог Владимир Корнилов.

Донбас се нада да ће Кијев бити љубазан и помоћи тиме што ће престати да бомбардује Донбас. То ће бити главна помоћ Кијева. Донбас жели од Кијева једно – прекид рата и повлачење казнених батањона, терориста и касарни даље од оног што се сада назива линијом фронта. На другу помоћ Кијева Донбас не рачуна. Од ЕУ, наравно, било би пожељно добити објективност, одустајање од војних станрадра и обраћање пажње на оне злочине које су ови казнени батаљони извршили и врше у Доњецкој и Луганској области.

Према прелиминарним оценама, за обнову Донбаса потребне су стотине милиона евра. Кијев нема такав новац, а ЕУ такође није спремна да улаже средства у Украјину. Брисел је рачунао да прошири своје тржиште пласмана на рачун 40 милиона украјинских становника, као и да ојача свој утицај у источном правцу. А шта ће бити са Донбасом, па и са читавом Украјином, њима је углавном све једно.

Јевгенија Красилова,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут