Русија, Саудијска Арабија, Мексико и Венецуела сматрају неприхватљивим тренутне цене нафте

24-11-2014 03:17:28 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Уочи састанка министара земаља-чланица ОПЕК, који почиње 27. новембра у Бечу, одржани су преговори представника Русије, Саудијске Арабије, Мексика и Венецуеле о питањима везаним за продају нафте. Учесници конференције донели су одлуку да координирају акције у нафтној сфери и да се још једном састану кроз три месеца. Како преноси дописник РТ Мурад Газдијев, није дошло до договора око снижавања обима производње нафте, јер стране сматрају да таква одлука треба да буде донесена на нивоу ОПЕК.

У свету цене падају и сутра ће сва пажња бити усмерена на самит ОПЕК који ће бити одржан у Бечу. Међутим, неколико крупних извозника нафте већ су тамо имали посебне састанке. Они изјављују да су садашње цене на ову сировину неприхватљиве.

Учесници преговора који су одржани у Бечу изразили су мишљење да су садашње цене на нафту неповољне за бизнис. Састанку су присуствовали представници Саудијске Арабије, Русије, Мексика и Венецуеле. Ове земље производе трећину светских потреба за нафтом.

Много тога је повезано у економији и трговини са ценама на овај тип сировине. Како би се доставили производи у супермаркете потребна је нафта. Ако купујете iPhone или телевизор њих је потребно допремити из Азије, за шта је опет потребна нафта.

Снижавање цена на „црно злато“ – то није увек добро. Уствари, нафтне компаније имају навику да повећавају цене на пумпама, сваки пут када пада цена нафте – потребно им је да компензују приходе који недостаје.

Постоји још један проблем: недовољни развој и инвестиције. Сваки пут када цене на нафту падају, људи смањују инвестиције у ову привредну грану. Мање нафтних платформи, мање технике за вађење нафте – то значи, да ће се у будућности проблем само погоршавати. Цене нафте ће нагло, могуће и неконтролисано, расти.