Саудијска Арабија мути воду око одлуке ОПЕК

24-11-2014 03:19:02 | | Глас Русије, фото: AP/Hasan Jamali/ vostok.rs |


Заседање ОПЕК у великој мери ће одредити да ли ће се цене на нафту вратити на удобних 100 долара за барел или, обрнуто, остати ниже 80 долара за барел. Али, чак и два дана пре састанка, остаје нејасно коју одлуку ће донети картел. Главна мистерија је Саудијска Арабија која или игра против САД, или са САД против Русије.

Цене на нафту Brent држе се у рејону 80 долара за барел, очекујући одлуку земаља ОПЕК у четвртак на заседању у Бечу. Није јасно шта ће одлучити ОПЕК, јер не постоји јединствено мишљење међу 12 чланица картела. Иран, Либија, Венецуела и Еквадор позивају остале чланице да смање производњу, како би се зауставио пад цена. Међутим, Кувајт сматра смањење маловероватним. Али, најважније је то што Саудијска Арабија, највећи произвођач у ОПЕК, још увек није изнела своју јасну позицију по овом питању. Зато, она је у октобру снизила цене у азијским уговорима, отпочевши рат ценама.

Чланице ОПЕК ће се или договорити да снизе квоте за производњу нафте или ће остати као до сада. У смањење производње мало ко верује. Чак и министар енергетике Русије Александар Новак оцењује такву могућност мало вероватном. „Ситуација је веома комплексна. Много ће зависити од позиције Саудијске Арабије. Сачекајмо 27. новембар и тада ће се моћи рећи шта ће земље предузети. Уопште, вероватност да ће се постићи договор, није велика“, изјавио је Новак. При томе, по његовим речима, у поређењу са тиме што је било пре 10 година, улога ОПЕК је много мања. „Многе земље се просто јн придржавају тих квота и демпингују цене међу собом. То се не може назвати теоријом завере, већ конкуренцијом,“ казао је он. Русија нема могућности да утиче на светске цене на нафту.

Неактивност ОПЕК на седници 27. новембра изазваће даљи пад цена на нафту, док ће њихов раст у перспективи бити стимуланс за повећање производње гаса из шкриљаца, што ће опет вратити тржиште на диспаритет цена, сматра један од водећих европских банки Saxo Bank.

Ако ОПЕК реши да смањи производњу нафте за више од 0,5-1 милион барела, то може изазвати раст цена на тржишту и успостављање њиховог дијапазона близу оних вредности које су биле пре неколико месеци, коментарише стратег и директор департмана за берзанске производе брокерске компаније Saxo Bank Оли Слот Хансен. „Тиме ће ОПЕК индиректно подржати произвоидњу нафте из шкриљаца која се налази у успону у САД, а која ће се кроз годину суочити са сличном ситуацијом пада цена на нафту“, додаје експерт.

При томе, аналитичар не искључује да ОПЕК може ићи на озбиљно скраћење обима производње, све док се не успостави баланс између понуде и потражње.

По његовим речима, чланице ОПЕК које су се суочиле са проблемима, нпр. Венецуела, Либија и Иран, траже од ОПЕК смањење производње, али оне саме тешко да могу смањити производњу, јер су им очајнички потребни било какви приходи. „Богатији нафтни произвођачи, као што су Кувајт, УАЕ и Саудијска Арабија, склонији су да своје позиције предају у руке тржишта, како би оно установило нови ценовник“, појашњава експерт. Ко ће победити, биће јасно тек у четвртак.

Међутим, није сасвим јасно, шта (или ко) покреће Саудијце који демпингују и не желе да смање производњу. Економски разлог је у томе, што у позадини раста производње како у земљама ОПЕК (Иран, Ирак и Либија), тако и у земљама које не улазе у састав ове организације (САД), Саудијци не желе да изгубе позиције извозника, свој део тржишта. На тржишту се крећу у основи две спекулативне верзије: или ће Саудијска Арабија обарати цене на нафту под притиском САД и играти против Русије, или ће Саудијци ради сопствене користи и лидерства на нафтном тржишту ударити по конкуренцији, између осталих и по Ирану и САД, а у Русију пасти рикошетом.

Ако се погледају факти, друга варијанта изгледа маловероватна, зато у први план долази прва – теорија завере Саудијске Арабије и САД против Русије. Тешко да су Саудијци расположени против САД, просто немају разлог за то. А наставити пријатељство, чији корени се протежу деценијама уназад, корисно им је као и раније.

Америчко тржиште је за Саудијску Арабију било главним тржиштем за своју нафту. Након револуције шкриљаца, САД су нагло повећале производњу нафте из шкриљаца и смањиле њен извоз. САД су почеле да производе скоро 9 милиона барела нафте дневно, заузевши 3 место после Саудијске Арабије и Русије по производњи нафте. Као резултат тога, увоз нафте из земаља ОПЕК у САД пао је до 30-годињег минимума. У августу, ниво ОПЕК у нафтном увозу САД пао је на 40% - до 2,9 милиона барела дневно. То је најнижи показатељ од маја 1985. године, предаје FT.

Ипак САД смањују увоз из ОПЕК не на штету Саудијске Арабије, што наводи на мисао о закулисним договорима са САД. Највеће губитке од „револуције шкриљаца“ међу земљама ОПЕК подсносе Алжир и Либија, док Саудијска Арабија и Венецуела још увек држе јаке позиције, преноси FT.

Сједињене државе су помогле Саудијцима када су они кренули у санкциони рат против Ирана. Саудијска Арабија је славно добила у свој портфељ, оне који су остали без иранске нафте. САД не вређеју Саудијце, лишавајући их америчког тржишта.

Истина, Саудијци су се лако могли увредити тиме, што се Ирану одрешују руке на нафтном тржишту. И зато су узели у своје руке борбу са конкурентима – Ираном, Ираком и Либијом. Чега се плаше Саудијци? Тога што су ове три земље обећале да ће до 2020. године увећати обим производње до колосалних 12 милиона барела дневно? Тако јаком играчу је боље не дозволити да се уопше појави, него се после са њим борити. Ради поређења: Саудијска Арабија сада производи око 11 милиона барела дневно, истина, она има и могућности и способност да увећа производњу још за 2-3 милиона барела дневно.

Још један факт, зашто Саудијцима не одговара да кваре односе са САД, без обзира на то што су они почели да производе тако много нафте из шкриљаца.

Након наглог раста обима производње нафте из шкриљаца 2017. године темпо раста ће неочекивано стати, а до 2020. године ће нагло кренути на доле. То се види из података Управе за енергетске информације САД. И од те године, САД ће поново почети да повећавају увоз нафте и Саудијска Арабија као пријатељ може да покупи кајмак на том тржишту.

Николај Иванов са Института за енергетику и финансије сматра да је сада у игру улазе политички тренуци. По његовом мишљењу, или постоји неки договор са Арапима, или су још једном изнервирани не спремношћу САД. Јер, објективних фактора за нагли пад обима производње нафте након 2020. године нема. Николај Иванов наглашава, да постоје факти који говоре о супротном.

Управа за енергетске информације САД прави карте где су показани освојени и неискоришћени басени са нафтом и гасом из шкриљаца. Та карта показује да неискоришћених територија по површини има више од освојених. При томе, нафтни басени по површини превазилазе гасне. То говори, да би требало да производња нафте из шкриљаца дуже расте од производње гаса из шкриљаца. Али, ако раст производње гаса из шкриљаца Американци планирају до 2040. године, то производња нафте из шкриљаца неочекивано почиње да пада већ 2020. одине.

„По тој карти, нафтне перспективе превазилазе гасне само по површини. А као што знамо, залихе се појављују у зависности од производње, зато говорити да су оне све веће, али бесперспективне, још је рано. Зато, основа за прелом од раста ка паду, имајући у виду ову карту, не може се видети уопште“, каже Николај Иванов у свом извештају о америчкој револуцији шкриљаца.

Још један фактор, који говори у корист верзије да Саудијска Арабија пре игра у договору са САД, него против, - то је утицај ниских цена нафте на рентабилност пројеката из шкриљаца.

Шупљикава нализа Rystad Energy показује да, ако цене на нафту падну испод 50 долара за барел, проћи ће још једна година пре него што се производња нафте из шкриљаца у Северној Америци смањи за 500 хиљада барела дневно, примећује Николај Иванов. Обично, јефтина нафта удара по маргиналним пројектима у нафтном сектору. Скупи пројекти постају нерентабилни и замрзавају се до боље инвестиционе климе. Карактеристика шкриљчаног бизниса се састоји у његовој необичној мобилности, каже експерт.

На крају, Саудијцима ће лако бити да одбију ОПЕК да смање производњу нафте, помажући САД у борби са геополитичким ривалом – Русијом. Саудијска Арабија ће у замену већ сада добити повластице и добар залог за будућност, између осталог и очување лидерства на нафтном тржишту.