Цене нафте ће падати до наредног лета

25-11-2014 03:22:18 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Heinz-Peter Bader/ vostok.rs |


Цене нафте настављају пад у контексту одлуке ОПЕК-а да сачувају квоту на експлоатацију.

Експерти и даље гаје наду у фебруарски састанак ОПЕК-а. До тог рока државе-произвођачи нафте могу да зближе ставове и да достигну извесни консензус. Између осталог, у краткорочном периоду ситуација све једно изазива озбиљне опаске. Обнова цена може да се очекује најраније средином 2015. Године, сматра ресорни аналитичар Ана Кокорева.

Саудијска Арабија има за циљ да истисне експлоатацију нафте из шкриљаца, да учини пројекте САД у тој области нерентабилним. Док она свој циљ не постигне, цене нафте неће скакати. Поводом одлуке ОПЕК-а шансе да ће нафта постепено клизити наниже постају све веће. То, наравно, није најближа перспектива. То је перспектива једног-два месеца. Цене падају и увећавају се резерве. Сада се на тржишту вишак нафте процењује негде на 2 милиона барела за сваки дан. До почетка 15. године очекује се пад потражње. Вишак ће бити још већи. Мислим да ћемо у јануару видети пад до 60 долара за барел.

У сваком случају, експерти су уверени да тржиште нафте стоји на прагу великог прекрајања. О томе је на пример у интервјуу за аустријско издање Ди Прес говори председник компаније Росњефт Игор Сечин. Према његовом мишљењу, кризна ситуација ствара додатне могућности. Наравно, нека предузећа неће дуго издржати ниску цену нафте. Криза ће довести до прерасподеле тржишта.

Упоредо са тим стручњаци су уверени да ако нафта падне до 60 долара, то неће бити дуго. Пошто ће тада морати да затегну појасеве Америкнаци, а они то не воле. Сада Американци демонстрирају неутралан став, каже Ана Кокорева.

- Они увећавају резерве нафте. Самим тим Америнакци уносе на тржиште додатне интриге. Они стављају до знања да тобоже такође учествују у игри, такође могу да врше притисак на цене. Американци се праве да се њихова експлоатација гаса из шкриљаца спушта на ивицу рентабилности. Тачније, они до последњег држе карте у рукама. Видећемо шта ће рећи када цене падну још ниже.

Цена нафте може да падне до 60 долара за барел, али у перспективи ће се вратити на 85-95, сматра заменик председник Внешекономбанке, бивши заменик министра за економски развој Андреј Клепач. При томе он допушта да ће одлуку о смањењу експлоатације ОПЕК донети најраније наредне године. Другим речима, цене ће кренути нагоре најраније на пролеће 2016. године.

У тој ситуацији влада Русије треба да постане „влада ванредне ситуације“, уверен је потпредседник Савета Федерације Јевгениј Бушмин, који координира у горњем дому економску сферу. Према његовом мишљењу, све напоре треба усмерити на то да се Русија скине са „нафтне игле“. Ово мишљење деле многи експерти. Они су уверени да ће нафтна криза бити стимуланс за диверзификацију руске економиј еи прелазак земље на иновационе токове.

Сергеј Дуз,