Мађарска о Јужном току: можемо само да "захвалимо" бугарској влади и руководству ЕУ

04-12-2014 03:34:42 | | Глас Русије, фото: «Южный поток»/ vostok.rs |


Како Мађарска реагује на затварање пројекта гасовода Јужни ток од стране Русије? Да подсетимо да још 4. новембра парламент ове земље усвојио је закон који омогућава да се врши убрзана изградња гасовода Јужни ток, заобилазећи правила ЕУ.

Документ је подржала владајућа партија ФИДЕС премијера Виктора Орбана. Нови закон је дозвољавао изградњу гасовода, између осталог и оним компанијама које немају одговарајућу лиценцу. Премијер Орбан у последње време одлучно је изјављивао да Јужни ток нема алтернативу. И шта сада? О расположењима у Мађарској говорио је за Глас Русије професор Универзитета Лоранта Етвеша у Будимпешти, саветник фракције Социјалистичке странке у парламенту Мађарске Ласло Камени:

- Изјава Владимира Путина о прекиду пројекта Јужни ток зачудила је мађарску јавност, па и читаву Европу. Ради се о енергетској безбедности. Ја сам још 2006. године написао велики чланак о глобалним проблемима у енергетици и тамо упозоравао на опасност једног феномена. А конкретно на то да Европа треба да прекине стално да плаши руским гасом и да позива на ослобађање од његових испорука. На крају крајева, писао сам, Русији може то да досади, она може да прекине испоруке. Питате шта сад да се ради? То не зна нико. Сада се у Мађарској појавило акутно питање одакле да се узима гас убудуће? На данашњи дан сва подземна складишта су попуњена. За ову зиму ми смо осигурали себи гориво. Али у Мађарској није потписан нови дугорочни споразум о испорукама гаса из Русије. У 2015. годину улазимо без важног споразума који гарантује добијање природног гаса у будућности. Између осталог, то је на савести владе Виктора Орбана...

За сада наравно може да се купује гас од исте те Русије, да се он добија преко украјинског система за транспорт гаса. Али нема никаквих гаранција да ће на тој територији бити стабилна ситуација. Ако се транспорт гаса украјинским системом наруши, Мађарска ће се наћи у сложеној ситауцији. Где тада да се купује плаво гориво? Само преко Немачке то је много скупље. И то између осталог биће исти тај руски гас који иде Северним током. Мислим да у датом тренутку мађарски политичари још нису схватили шта су направили.

Али мађарски премијер активно је подржавао Јужни ток...

Да, али тек пошто га је низ година кочио... Прочитајте шта је говорио пре 5-6 година. У марту 2009. године, када је претходна влада водила гасне преговоре у Москви, водећи опозициони политичар Виктор Орбан викао је да власт „продаје домовину“. Да, данас он изјављује да Јужни ток нема алтернативу. Али, верујте, ово је игра на две стране.

Шта данас пише мађарска штампа?

- Преда мном је лист са чланком министра иностраних послова и спољних економских веза Мађарске Петера Сајарта. Он пише да треба наћи нове могућности за енергетско снабдевање, тачније алтернативу руским испорукама. Али шта он може да понуди? Иран? Азарбејџан? Само којим каналима да се одатле добија сировина? Једина је нада да се Русија договорила са Турском о изградњи цевовода преко дна мора до границе Турске са Грчком. И одатле ће гас стизати у Европу. Истина, то треба чекати још једно три године. Једном речи, ми сви можемо само да захвалимо бугарској влади, руководству ЕУ, које је успешно блокирало Јужни ток. Цену ће морати да плате обични европски грађани, и, наравно, Мађари. Европа је доспела у ћорсокак у који је саму себе сатерала.

Гајане Ханова,


КАТЕГОРИЈЕ