Украјина: Са руским гасом и без њега

04-12-2014 03:37:07 | | Глас Русије, фото: AP/Petr David Josek/ vostok.rs |


Кијев се свим снагама труди да одустане од руског гаса. Какав само политички салто праве актуалне украјинске власти. И отезање преговора, и покушаји да се цена спусти испод тржишне, и оптужбе на рачун Русије, наводно, она користи гас као притисак. Кијев чак намерава да направи алијансу са Словачком, Пољском и Мађарском, како би организовао реверс. Ипак не жели да примећује очигледно. Без руског гаса Украјина не може.

Кијев када наговара Братиславу, Варшаву и Будимпешту на реверс гаса, очигледно једноставно ради за публику. Јер у пракси тако нешто је могуће само када постоји вишак горива којег може и да не буде. Што је хладније, то је мање вишка. Постоји сопствена формула и за цену: што је мање степени на улице, то је виша цена. И тада ће берзанске цене веома ударити по украјинском џепу, који је и тако мршав. Ипак Кијев на то затвара очи. И све ради политичких амбиција, каже директор Института за националну енергетику Сергеј Правосудов:

- То је искључиво политички став, пошто Американци не желе да украјинске власти имају икакве односе са Русијом. Главни њихов задатак је да ратују са Москвом. Ради тога су их разместили по дужностима. Они ће врло активно улазити у рат кој може да траје врло дуго. Нажалост, не треба очекивати некакав скорији и повољан развој догађаја у Украјини. Земља је у хаосу. И из њега још дуго неће изаћи.

Реална слика је таква да без руског гаса Украјина једноставно не може. То и Брисел схвата. Иначе не би било таквих активних посредничких услога ЕУ у гасним преговорима између Москве и Кијева. Па и сама Европа би хтела да буде сигурнија у сутрашњицу. Сада је ситуација таква да ако нема гаса, нема ни економије. Између осталог, покушаји Украјине да ревидира систем односа са Русијом претрпели су фијаско, истиче председник Инстутута за енергетику и финансије Владимир Фејгин:

- Они су хтели да постоје посебно летње и гасне цене. Тога нема. Они су хтели да се гас за Европу продаје на источној граници Украјине, тачније хтели су да промене базичне принципе договора. То се такође није десило. Па и није могло да се деси чак у некој идеалној варијанти, пошто то захтева ревидирање ситема односа. Ништа им није успело. То што је цена испала 385 долара, то је тржишна цена блиска оној по којој се гас продаје Европи.

Зато је своје постигла Европа, бранећи своју енергетску безбедност. Брисел је натерао Кијев да одустане од екстремистичких предлога. Тадашњи европски комесар за енергетику Гинтер Етингер јасно је ставио до знања да за гас треба платити прелиминарну цену. А све ове перипетије ће већ разматрати суд. Он је такође без увијања изјавио да не сме да се прекида транзит. И не треба га претварати у палицу којом се може размахивати у сваком погодном случају. Такво право Кијеву нико није давао и не планира да даје. У суштини, решивши ко је у праву, а ко не, ЕУ је стала на страну Русије. Самим тим још једном је потврдила статус Москве као поштеног и поузданог партнера.

Олег Обухов,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут