Фара: „Након сусрета Лаврова и Могерини у односима између Русије и ЕУ може наступити тишина“

05-12-2014 09:51:24 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah/ vosto |


4-5. децембра у Базелу, на маргинама седнице Савета шефова дипломатија ОЕБС, планиран је сусрет министра иностраних послова РФ Сергеја Лаврова и Високог представника ЕУ за иностране послове и безбедносну политику Федерике Могерини. На дневном реду ће бити две теме – ситуација у Украјини и односи између Русије и ЕУ.

Своја очекивања поводом предстојећег сусрета поделио је за „Глас Русије“ председник истраживачког института „EURISPES“ Ђан Мариа Фара:

- Надам се да ће тај сусрет допринети нормализацији односа са Русијом, учинити их мирнијим и спокојнијим. Још када су биле уведене санкције, у једном интервјуу сам већ говорио о њиховој кратковидој примени. Зато желим да верујем да ће сусрет између Лаврова и Могерини омогућити успостављање статуса-кво између Русије и Европске Уније, јер се ради о два веома важна играча који себе не могу да дозволе веће снижавање односа.

Пре неколико дана заменик министра иностраних послова Русије Алексеј Мешков изјавио је да „Москва неће прва иницирати размрзавање контаката са ЕУ“. Како су, према вашем мишљењу, ЕУ у целини, између осталих и шеф европске дипломатије, расположена према Русији?

- Дипломате раде свој посао, чији главни циљ је да дођу до максимално позитивног резултата за себе. Ипак, дубоко сам убеђен да када долази до сусрета две реалности које настављају да воде међусобни диалог, то је сам по себе значајан резултат.

Какве конкретне перспективе видите у даљем развоју руско-европских и руско-италијанских односа? Сматрате ли да ће рат у Украјини и убудуће бити њихова обједињавајућа тема или они имају и друге заједничке тачке?

- Рат у Украјини – то је привремена појава. Пре или касније тај конфликт ће бити разрешен. Са моје тачке гледишта, и захваљујући министарки Могерини, односи између Русије и ЕУ ће се само кретати узлазном путањом. То дугујемо, пре свега, традиционално топлим и пријатељским односима између Италије и Русије. Мислим да је Могерини пренела мало италијанског духа у Европску Унију.

Ипак, сложићете се, Могерини је већ више пута мењала своју реторику у односу према Русији. Шта ипак можемо очекивати од Madame pesc за време базелског сусрета?

- Сматрам да је промена реторике Федерике Могерини у великој степени повезана са коњунктуром. Врло је вероватно, да је морала кроз неке своје изјаве да „ублажава“ и „испуњава жеље“ земаља, које су достра оштро и не превише пријатељски расположене према Русији. Ипак, убеђен сам да ће Могерини радити на успостављању и нормализацији односа између Русије и ЕУ.

Није тајна да економије многих земаља, укључујући и Италију, преживљавају оштру економску кризу. С тим у вези, можемо ли се надати да ће у догледно време ЕУ донети јединствену и избалансирану позицију према антируским санкцијама, од којих европски привредници трпе колосалне губитке, који се мере стотинама милиона долара?

- Одговорићу вам тачно тако, као што сам одговорио пре неколико месеци у интервјуу агенцији „Франс Прес“. Да сам ја шеф државе, био бих веома узнемирен тиме да је Русија одједном решила да уведе санкције Европи. Убеђен сам, у таквој ситуацији више ће, несумњиво, изгубити Европа, него Русија. Русији, у суштини, не треба толико ЕУ, колико она ЕУ.

Нива Миракјан,


КАТЕГОРИЈЕ