Информациони Чернобиљ или министарство Истине?

05-12-2014 09:55:13 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Фалин/ vostok.rs |


Кијев је признао да је у Запарошкој атомској централи дошло до хаварије. Опасна ситуација се догодила 28. децембра, али је локалним медијима било наређено да не шире информације. Од сада, сваку реч новинара ће контролисати Министарство за информациону политику. Одлука о стварању овог ресора била је донета приликом формирања нове владе.

Оштећења намотаја на трансформатору избацила су из строја трећи енергетски блок на Запарошкој атомској централи у Украјини. То је највећа атомска станица у читавој Европи. Њена снага – 600 мега вати. Поређења ради – јачина Чернобиљске атомске станице на којој је дошло до хаварије која је потреска цео свет 1986. године – 4000 мегавати. Управо након чернобиљске трагедије била је донета међународна конвенција по којој је земља обавезна да информише ИАЕ о свим инцидентима на нуклеарним објектима која могу да дотакну друге земље.

Ипак, о хаварији на Запарошкој атомској станици Кијев је одлучио прићутити. Због обустављања производње електричне енергије, милиони људи у разним регионима Украјине остали су без грејања и струје у својим становима, док медији о томе ништа нису саопштавали. Средствима масовних информација Украјине било је дато директно наређење – о хаварији ни речи. Тек након што су се уверили да није забележено цурење радијације у атмосферу и информације о масовности искључења од електричне енергије која је процурела у иностраним медијима, Кијев је признао могућност избијања ванредне ситуације на атомској централи.

Да се у будућности избегне могућност да се овакве информације нађу у медијима, кијевске власти су донеле одлуку да у новој влади створе Министарство за информациону политику. Саопштено је да ново министарство има задатак да формирања имиџа Украјине и спречи спољни утицај на унутрашњи информациони простор. Сами новинари су већ назвали нови орган „министарством правде“, коментарисао је члан Комитета за информациону политику Државе думе РФ Сергеј Железник:

- Украјински режим спроводи варварску политику према грађанима Доњецке и Луганске народне републике. Како би се сакриле последице тога, њему су потребне посебне мере за заћуткивање и искривљивање информација. Изгледа, Кијев је решио да је за тај задатак потребно створити специјално министарство.

Након фебруарског пуча, у Украјини је забрањено емитовање руских телевизијских канала. Одузете су лиценце листовима у чијем називу има реч „руски“. Не приказују се руски филмови. Попуњавање информационог вакума и утицај на становништво Кијев намерава врши темељним избацивањем фраза и кадрова. За то се и ствара министарство за информациону политику, сматра генерални директор Центра за политичку информацију Алексеј Мухин:

- Овај ресор ће, наравно, ограничавати слободу слова и у Украјини ће бити створен посебан информациони поредак. У скорије време, влада тешко да може решити горуће социјално-економске проблеме становништва, али ће обавезно стварати слику благостања.

Сада, посланици новог сазива Врховне Раде унели су у разматрање законски пројекат којим се забрањује Комунистича партија, комунистичка идеологија и слични атрибути. У земљи, под забрану потпадају црвене заставе и књиге о Лењину. Међутим, у локалним медијима то се приказује као још једна демонстрација демократије. У супротном, не може проћи цензуру „министарства Истине“.

Татјана Табунова,