Одлука УЕФА: Три поена репрезентацији (Велике) Албаније

05-12-2014 10:23:24 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexandar Jorovic/ vostok.rs |


100 хиљада евра казне и нула поена према резултатима игре. На крају су изгубили сви, победила је само Велика Албанија, о којој, због буке у штампи, знају сада чак и људи далеки и од фудбала, и од балканских проблема. Али бели орлови су ипак у непријатнијој ситауцији, него планински.

Апелациона комисија УЕФА одбила је жалбу националних фудбалских савеза Србије и Албаније на казне поводом резултата меча у Београду, чији је главни јунак постао дрон са заставом и контурама Велике Албаније. Оба фудбалска савеза сада могу да се жале Суду за спортску арбитражу у Лозани, али чини се да ће све остати на снази: 100 хиљада евра казне и нула поена према резултатима игре. На крају су изгубили сви, победила је само Велика Албанија, о којој, због буке у штампи, знају сада чак и људи далеки и од фудбала, и од балканских проблема. Али бели орлови су ипак у непријатнијој ситауцији, него планински. Макар из тог разлога што је србска фудбалска заједница по други пут у новијој историји подвргнута „татонизацији“. Тако је на пример Си-Ен-Ен писао да је главни кривац за инцидент на терену био србски фудбалер Стефан Митровић, а албанске фудбалере гађали су предметима са трибина. Друго је тачно, али прво није, пошто је Си-Ен-Ен заборавио да помене да је гужва започела пошто су албанске колеге кренуле да отимају од Митровића "заставу" Велике Албаније.

Разматрамо тему са Алексејем Сафоновом, спортским новинарем популарног руског издања МК.

Алексеј, пре меча много се говорило о томе да када две овакве репрезентације играју у једној групи, то је у најмању руку чудно. Јер не одржавају се, рецимо, фудбалски мечеви Азарбејџан-Јерменија. Нису ли фудбалски чиновници пре свега криви за летове дрона изнад спрске престонице?

- Потпуно сам уверен да је читав проблем управо у УЕФА и ФИФА, које нису могле да предвиде овакав развој сижеа. Не тако давно председник ФИФА Јозеф Блатер је изјавио да у групној етапи Првенства света-2018 Русија и Украјина се никако неће срести. Не знам зашто исто не може да се примени на Србију и Албанију. Дејства навијача и фудбалера су била сасвим предвидива и сигуран сам да многи од оних који су одабрали да гледају овај меч, чекали су да се тамо деси нешто што није ни мало фудбалско: да фудбал полако пређе, да тако кажем, у рвање. Сао за спортске чиновнике то је из неког разлога било неочекивано.

Поводом дрона до сада постје различите верзије: једни кажу – управљао је брат албанског премијера, други тврде да је то намерна провокација Срба противника евроинтеграције против сопстеног премијера евроинтегратора. Која вам је верзија ближа?

- Без обзира на то што на мечу није требало да буду навијачи из Албаније, колико знам, Албанцима са србским пасошима карте су продавали мирно, тачније то су могли да буду Албанци са југа земље или са Косова или из Прешева. Није искључено да је то њихових руку дело.

Мишел Платини је поставио правилно питање: а шта ако сутра дрон не буде носио заставу, већ, на пример, бомбу...

- Несумњиво, службе безбедности не смеју да дозволе такве инциденте и морају да их одма пресеку. Али ни једна служба безбедности не може да гарантује да један или два човека, да тако кажемо, са ниским умним способностима, неће проћи на стадион. То не скида одговорност са Србије.

Колико су праведне казне за фудбалске савезе Србије и Албаније?

- Имам потпуно непристрасан однос према Албанији, али сматрам да је техничким поразом она као иницијатор конфликта кажњена праведно, а Србији није требало скидати поене. Мада могу да схватим логику УЕФА: земља домаћин није осигурала безбедност. Што се тиче новчане казне за обе стране у конфликту, она не изазива питања.

Добро, али недавно смо били сведоци да су хрватски навијачи у гостима код Италијана бацали петарде и викали „За дом спремни“. Колико се зна, тамо нико није скидао поене... Тачније фашистички поздрав је дозвољен?

- Ради се о томе што је судија дао да се меч игра до краја. Да је одигран и у Београду прошли би само са новчаном казном. А навијачи који узвикују нацистичке поздраве свуда постоје – не могу се сви казнити техничким поразом.

Тимур Блохин,