Скоро половину свих луксузних предмета у свету купују Кинези

05-12-2014 12:31:12 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Скоро половину - 47 одсто - свих луксузних предмета у свету купују грађани Кине, - пише званични кинески лист „Женмин жибао“.

У извештају компаније, која се бави истраживањима кинеског тржишта луксузних предмета, наводи се да кинески потрошачи приликом путовања у иностранство троше просечно 1508 евра, то је највећи показатељ у свету, односно, троструко и петоструко више од просечних износа у одговарајућим приликама код становника Европе или САД, - пише издање. 2013. године 47 одсто свих куповина луксузне робе извршили су Кинези, укупан износ куповина је износио 102 млрд долара, 28 млрд долара од њих је утрошено на територији Кине, све остало у иностранству.

Услед наглог раста кинеске економије повећава се стандард грађана, повећава се куповна моћ, стално расте потрошачка потражња за предметима раскоши, - објашњава сајт тог листа.

Становништво Кине је веће од 1,3 млрд људи, на тржишту луксузне робе сада има око 75 млн потрошача, зато грађани Кине могу да пруже на њега велики утицај.

Руководилац оделења за истраживања потрошачког тржишта и продаја на мало банке HSBC Ајерван Лан сматра да је потрошња раскошне робе повезана не само с пореском политиком и растом бруто-домаћег производа, већ и с развојем социјалних и културних тенденција. Грађани земаља са високим животним стандардом не баш много троше за скупу робу, јер у западној култури није увек умесна демонстрација богатства. Међутим, Кинези сматрају такву демонстрацију потпуно прихватљивом.

Осим тога, последњих година у Кини је знатно порастао број људи, који су стекли могућност да путују у иностранство.

Истовремено директор НИИ светске економије Кинеског института савремених међународних односа Џен Фенин сматра да таква тенденција тешко да ће бити настављена. Према његовом мишлењу, када унутар земље буде настала могућност да се слична роба купи по ценама, сличним онима у иностранству, људи ће престати да путују у иностранство ради куповина. Када Кина постигне одређени ниво развоја, биће разрађени сопствени скупи брендови.