33 европска језика могу да нестану заувек

01-12-2014 10:36:03 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Тридесет три европска језика налазе се у обзиљној опасности, од тога ће 13 нестати сваког тренутка, пише британски Индепендент. Издање је искористило податке наведене на међународном информационом туристичком порталу Gouero, који је на основу информација УНЕСКА навео списак европских језика квалификованих као "у нестанку" или "угрожене".

У прве спадају језици којима говоре само поједини представници најстарије генерације, док их деца више не разумеју. У друге језици којима говоре и млађи људи, али само ретко.

Портал Gouero нуди нови вид туризма – лингвистички. Његов циљ је скренути пажњу на језике у нестанку и економски подржати регионе где они за сада постоје. У најтежем положају са списка језика који су у опасности је готшејски дијалекат немачког језика, којим говори малопроучена група готшејских Немаца из града Кочевје у Словенији. Број носилаца овог језика није познат.

Свега 6 људи говори данас галичким дијалектом караимског језика, некада распрострањеног на западу Украјине. Остало је само 20 носилаца вотског језика којим је говорила малобројна народност Вота из Кингисепског рејона Лењинградске области Русије. У озбиљној опасности се нлаази и килдински лапонски језик из централног дела Кољског полуострва. Њиме говори, по подацима УНЕСКА, 787 људи. Укупно је на списковима 8 језика народности које живе у Француској – 4 у Великој Британији, 3 у Шведској, као и језици етноса у Хрватској, Бугарској, Италији, Грчкој, Немачкој, Финској, Норвешкој и Летонији.