Вашингтон у покушајима да збије редове НАТО-а

05-12-2014 05:01:27 | | Глас Русије, фото: AP/Rob Griffith/ vostok.rs |


САД су усвојиле антируску резолуцију. Представнички дом Конгреса затражио је од председника Брака Обаме да ојача санкциони притисак на Москву и осудио „агресивну политику Русије против бивших совјетских република – Украјине, Грузије и Молдавије“. Како истичу аналитичари, НАТО под руководством Вашигтона води свет ка новом хладном рату.

Антируски став амерички конгресмени су усвојили практично једногласно. Документ је пун изјава о политичкој, економској и војној агресији Русије. И захтева као што је подршка украјинске армије одбрамбеним и обаветшајним средствима, прекид веза са Русијом од стране НАТО-а и њихових савезника, као и јачање притиска на земље света ради њиховог придруживања „санкционој коалицији“ против Русије. Одвојено се предлаже да се изврши агресивни притисак на господина Путина, како би се он натерао да се понаша другачије.

Да истакнемо да су захтеви конгресмена у датом случају пре метафора. Барак Обама је и сам ових дана дао оштре изјаве на рачун руског председника и обећао да је ојачати притисак на Москву. Реторика Беле куће сасвим је објашњива. Ради очувања НАТО-а и увећања његовог финансирања потребна је некаква заједничка опасност. И америчке јастребове већ озбиљно нервира нејасност и тромост европљана по том питању, сматра стручњак за питања међународне безбедности Викторија Легранова.

- Према мом мишљењу, наступити као јединствени фронт могуће је у условима реалног погоршања ситауције после некаквих критичних догађаја. Почев од озбиљних техногених катастрофа у Украјини или у Источној Европи, па све до, рецимо, распиривања рата у пограничним зонама: у Белорусији, у Украјини и слично. Желели бисмо да верујемо да нешто слично неће бити, европљани се неће на то одлучити. Европљани имају своје интересе, они су упознатији са ситуацијом у Украјини, са информационим ратом против Русије. И у целини многи од њих несумњиво прибегавају лукавости.

Многи експерти се слажу у мишљењу да Вашингтон свим силама покушава да откопа томахавк хладног рата. Амерички јастребови то посебно и не крију. Многи од њих навикли су да живе у свету у којем постоји реални непријатељ и могућност увећања наоружања. Како истичу експерти, читаву прошлу годину Вашингтон је улагао напоре да поново збије редове НАТО-а. Ради чега је алијанса спроводила „чистку“ свих који се залажу за сарадњу са Русијом. И сада, чак ако из редова НАТО-а долазе и алтернативне изјаве, то је пре за публику, сматра војни експерт Борис Подопригора.

- Све дискусије међу НАТО савезницима неће сметати САД као главној земљи алијансе да предузимају у име алијансе одлуке које сматрају исправним. Тако не бих говорио о некаквој завери у оквиру НАТО-а Заиста, у оквиру такозваног консензуса САД чак подстичу некаква иступања сумњиве врсте. Али то је везано за одређену информационо-аналитичку линију, не за суштину. Тако да треба одвојити пропагандну страну од радне.

Ипак треба истаћи да у алијанси пометњу подижу не из последњих редова. На стастанку шефова дипломатија земаља НАТО-а министар иностраних послова Немачке је изразио забринутост због одсуства – у условима политичке кризе – механизама сарадње са Москвом. Франк-Валтер Штајнмајер је позвао да се превлада текуће стање и да се нађу варијанте обнове контаката са Русијом. Став Берлина подржавају и друге земље ЕУ. Изгледа да све више политичара у Европи почиње да схвата: није увек повољно пратити Вашингтон – Американци гледају своју корист и мало се брину за благостање европљана.

Како сматрају политиколози, снага која може да задржи свет од клизања у хладни рат биће бизнис. Пре или касније они који финансирају предизборне кампање европских политичара затражиће испуњавање обавеза пред њима. А у њиховим интересима је очување сарадње са Русијом. И примера како се велики бизнис окреће од политичара и њихових странака већ постоји – у истој тој Немачкој.

Игор Силецки,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут