Моди и Путин извешће енергетску сарадњу на нови ниво

06-12-2014 02:28:13 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Mihail Klimentiev/ vostok.rs |


Индијски медији допуштају свесно процуривање инфорамција о споразумима који ће бити потписани у току посете председника РФ Владимира Путина Њу-Делхију. Хиндустан тајмс је саопштио плановима да се Русија позове у производњу опреме за нуклеарне централе на бази индијских компанија.

А агенција Прес Траст оф Индија истиче могућност склапања другог посла у току индијско-руског самита. Тачније: продаје удела у налазишту Ванкор у Краснојарској покрајини од стране компаније Росњефт индијској државној нафтној компанији ONGC.

На самиту се планира потписивање 15 споразума. Главни од њих су у области технологије, енергетике и финансија. Између осталог, о локализацији производње опреме за пружање услуга сателитске навигације у Индији. У основи овог пројекта је иницијатива Нарендре Модија Производите у Индији. Она, судећи по претпоставци Антона Хлопкова, директора Центра за енергетику и безбедност, постала је стимуланс за позив Русије да у Индији прави много од оног што је неопходно нуклеарној централи Куданкулам, коју подижу руски стручњаци:

- Русија и Индија неколико година разматрају могућности додатне локализације производње и опреме за нуклеарне реакторе на територији Индије. Има се у виду да ће индијске компаније увећавати своје учешће у пројектима изградње нуклеарних централа. Преговори се воде одавно, потписан је низ меморандума о узајманом разумевању. Зато не може да се искључи да ће управо ови меморандуми бити конвертовани у конкретне пројекте. У русији су велика очекивања од сарадње са Индијом у изградњи реактора. Повећање локализације производње опреме од стране индијских компанија увећаће шансе руских испоручилаца нуклеарне опреме за нуклеарне централе у Индији да добију нове уговоре за пружање нуклерних услуга.

Посао продаје 10% пакета кација нафтног налазишта Ванкор између компаније Росњефт и ONGC може да не буде једини за време посете Владимира Путина Индији. Агенција Прес Траст оф Индија, позивајући се на изворе у индијској влади, саопштила је да постоји могућност потписивања још једног документа. Тачније меморандума о сарадњу у куповини удела у Јурубчено-Тохомском налазишту у Источном Сибиру. Реч је већ о уделу од 49%.

Индијске компаније одавно одмеравају енергетске активе у Русији. Али из разних разлога преговори нису имали успеха, истакао је експерт Центра за међународну безбедност ИМЕМО РАН Петар Топичканов. Санцкије Запада против Русије помогле су да се проблем помери са мртве тачке.

- Данас Русија тражи нове изворе капитала, нове земље које су заинтресоване за инвестирање. То питање разматра се већ одавно и коначно ће бити добијена могућност да буде решено позитивно. Коначно ће Русија пристати да укључи Индију као акционера приликом освајања тих налазишта. Могуће да ће постојати и нови пројекти у области нафте и гаса. Биће нам драго да позовемо Индију. Хвала Индијцима што се са разумевањем према томе односе и нису увређени. Вероватно бисмо хтели да западне санкције стимулишу развој сарадње Русије и Индије и у другим областима. У онима у којима смо „кочили“ Индију неколико година из разних разлога.

Није искључено да ће се у току посете Владимира Путина пројаснити и питање учешћа индијских комапнија у својству акционера фабрика за производњу течног гаса на Јамалу. Реч је о купопродаји 10-постотног удела у пројекту Јамал-Течни гас.