ЕУ-Русија: напред у рикверц

06-12-2014 02:34:59 | | Глас Русије, фото: AP/Geert Vanden Wijngaert/ vostok.rs |


За време састанка председника Европске комисије Жана-Клода Јункера са премијером Бугарске Бојком Борисовом у Бриселу, Јункер је изјавио да пројекат изградње гасовода Јужни ток, чији прекид је објавио руски председник Владимир Путин, ипак може да буде доведен до краја. Истина, под условима ЕУ. У сваком случају, изјава Јункера изгледа као својеврсни „рикверц“ по питању пројекта.

После одустајања Руса од изградње Јужног тока шефу Европске комисије, по свему судећи, душа је сишла у пете – иронијски је приметио поводом Јункерове изјаве немачки пословни лист Deutsche Wirtschafts Nachrichten . Изгледа, резимирало је издање, до Брисела је тек сада доприло какве огромне губитке носи источноевропским државама отказивање Москве од пројекта. Индикативно у датој причи изгледају не правни детаљи спора о захтевима трећег енергетског пакета, мада, по речима руског министра енергетике Александра Новака, услови садржани у пакету били су истакнути руској страни већ после усаглашавања пројекта. Занимљиви су аргументи које наводи Брисел и њихов тоналитет.

А патетичних изјава за време поменутог састанка Жан-Клода Јункера са Бојком Борисовом било је више него довољно. Бугарска је део европске породице и ми егзистирамо ради тога да бисмо притекли у помоћ бугарским члановима наше породице – с патосом је објавио главни чиновник ЕУ. Желимо, додао је он, да енергенти теку у Бугарску и читаву Европу и нећемо трпети никакву уцену у енергетским питањима. Лопта је сада, рекао је он, на страни Русије. Отприлике исте изразе употребио је и високи бугарски гост Жана-Клода Јункера. Спремни смо да колико данас наставимо изградњу Јужног тока ако буде било решење питање његове усклађености са захтевима ЕУ – изјавио је он. При томе бугарски премијер је уверио шефа европске владе да његова земља подржава санкције ЕУ против Русије и да оне треба да остану на снази и даље.

Занимљив је и став Софије. Бугарска, која је 2014. године под притиском објавила одустајање од учешћа у Јужном току и наставак антируских станкција, захтева од исте те Русије да настави изградњу гасовода. Не зна се чега овде има више – политичке речитости заједно са уображеношћу или бојазни критике из Брисела или Вашингтона. Ту ће очигледно бити умесно напоменути речи Владимира Путина из експозеа Федералном сабору 4. децембра 2014. године о томе да се не смеју прилагођавати норме међународног права нечијим коњуктурним интересима, сматрајући све унаоколо мало образованим људима који не умеју да читају ни пишу.

Између осталог, руски председник је напоменуо и на то чиме је започела украјинска трагедија, са којом су и повезане санкције против Москве. Ингорисавши интересе Русије поводом потписивања споразума о асоцијацији између ЕУ и Украјине, Европа је подржала свргавање законито изабраног председника, који је пожелео да привремено одложи питписивање документа, како би боље проучио последице његовог усвајања. Резултат су били крвави догађаји који су довели до грађанског рата. Резултат: споразум је потписан са одлагањем примене економског дела на годину дана. Испада такође кретање у рикверц? Али ко ће одговарати за разарања на истоку Украјине од бомби и ракета, за хиљаде убијених и рањених?

Иступајући ових дана у Европском парламенту на Европском руском форуму Други хладни рат: да ли ће он постати усијанији? стални представник Русије у ЕУ Владимир Чижов је изјавио да је потребно уздигнути се до реалног стратешког виђења заједничких приоритета. Очигледно да је савет дат у право време. У сваком случају, уколико се он послуша, неће морати да се предузимају кораци после којих ће бити потребно да се иде у рикверц.

Олег Севергин,