Резолуција новог хладног рата

06-12-2014 02:45:06 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


САД су одмах одговориле на посланицу руског председника Владимира Путина Федералној скупштини – коментарима Стејт департмента и антируском Резолуцијом 758 Председничког дома конгреса САД. У документу се садржи неприхватљива карактеристика Русије као агресора и разматра се низ мера за политичко, економско и војно слабљење Русије. Главни садржај Резолуције 758 која је изложена у Представничком дому су геополитички митови и увреде САД.

Резолуција „садржи 16 страница пропагандног рата“ пише на својој страници на Facebook директор Института за мир, конгресмен Рон Пол. Он детаљно разматра поједине параграфе документа називајући оптужбе против Русије које се у њима истичу недоказанима и за њих каже да не одговарају стварности.

Тако параграф 3 оптужује Русију за упад у Украјину и осуђује повреду суверенитета ове државе. „С нашим компликованим сателитима који из космоса могу да прочитају бројеве на таблицама могли бисмо да имамо видеоснимке и фотографије овог руског упада,“ – иронично каже Рон Пол.

Што се тиче „повреде суверенитета“, зар учествовање САД у свргавању изабране владе Украјине није било такво, поставља питање он. „Сви смо чули разметање помоћника државног секретара Викторије Нуланд да су САД потрошиле 5 милијарди долара за смењивање режима у Украјини,“ – пише Рон Пол.

У параграфу 14 се са сигурношћу тврди да је малезијски Boeing, који је срушен у Украјини, оборен ракетом коју су испалили проруски припадници народне војске“. Међутим, званични извештај о истрази ове трагедије биће достављен тек идуће године, а у прелиминарном нема закључка о томе да је авион оборен ракетом и не оптужује се ниједна страна, истиче Рон Пол.

Параграф 22 тврди да је Русија упала у Грузију 2008. године, а истрага ЕУ је показала да је управо Русија почела да врши неоснована војна дејства против Русије, а не обрнуто, истиче конгресмен. Очигледно, посланици нису читали резолуцију пре гласања, сматра он.

Резолуција је, по мишљењу Рона Пола, делимично комична, на пример, на месту на којем САД оптужују РФ за „незаконито стицање информација“ о америчкој влади – и то након што је Сноуден раскринкао размере америчке шпијунаже у целом свету.

Чешки политичар, заменик председника партије Национална демократија Ладислав Земанек сматра да је „Резолуција против Русије, коју је одобрио Конгрес заправо тужно сведочанство о томе на шта су спале САД, које су некад вероватно могле бити узор слободе и демократије. То је још један доказ безграничног идеолошког бремена америчке политике, услед којег она нимало не одговара стварности и представља само испољавање гордости, надмености, незаситости и агресивности владајућих кругова САД и с њима повезаних група“.

Резолуција захтева од Русије да престане да се меша у унутрашње послове Украјине. Али засад се у њих мешају САД и ЕУ, додаје политичар. Американци захтевају разоружавање такозваних сепаратиста и то је услов за мир у Украјини. Можда би мир и наступио, али би му обавезно претходио геноцид над мирним становништвом, које се не би помирило с влашћу у Кијеву, каже Ладислав Земанек.

Очигледно је да Американци покушавају да изолују Русију, да је ослабе и да створе нестабилну ситуацију у земљи која би довела до смене власти. Ликвидација Русије је давнашњи геополитички циљ Запада, наставља политичар. Просто смешно изгледа једна од последњих тачака да између САД и Русије треба да се успоставе обострано корисни односи који ће се заснивати на поштовању независности и суверенитета свих земаља. Догађаји у току последњих 25 година показују да су власти САД стално занемаривале ове принципе и да су после распада СССР одлучиле да завладају целим светом и да усаде у њега своје псеудовредности. Хвала, не треба. Ми ћемо ићи својим путем, каже Земанек у закључку.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут