Нови источно-средоземни цевовод. Против кога?

06-12-2014 10:46:57 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/ Александр Мазуркевич/ vost |


Министри енергетике Кипра, Грчке и Израела тражиће наредне недеље одлуку да ЕУ издвоји средства за истраживања основаности техничког пројекта цевовода за испоруку природног гаса из Источног Средоземља у Европу.

У те сврхе министри енергетике Кипра, Грчке и Израела тражили су састанак са замеником председника Европске комисије за енергетски савез Мирошем Шефчовичем, који је заказан за понедељак увече.

Гасовод који предлажу три земље треба да повеже израелска и кипарска налазишта гаса ради његовог даљег траспорта у Грчку и друге земље Јужне Европе.

Како се према таквом развоју догађаја односи Турска?

Ево шта је тим поводом рекао заменик директора Института за међународна стратешка истраживања, доктор политичких наука, професор Камер Касим.

- Турско-израелски односи су затегнути. Преговори о регулисању кипарске кризе су зашли у ћорсокак. Кипарске власти покушавају да искористе ресурсе Источног Средоземља у једноcтраном поретку јер ови ресурси припадају не само кипарским Грцима. Кипарски Турци такође треба да имају право гласа. Турски став тим поводом је прилично јасан и изражава се у томе да се ови ресурси искористе на оптималан начин и у оквиру опште регионалне сарадње. И последње труско-руско зближавање, између осталог у енергетској сфери, треба посматрати управо у том кључу. Руско-турско партнерство је образац регионалне сарадње. Фактори у региону треба то да узму у обзир. У противном енергетика неће бити фактор сарадње, већ узрок жестоког конфликта.

Арам Гаџијев,