Налазите се на страници > Почетна > Блог > Колонијална влада Украјине

Колонијална влада Украјине

07-12-2014 10:51:50 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Mikhail Palinchak/ vostok.rs |


После неколико недеља свађи и скандала украјинске власти су успеле да формирају владу, коју су аналитичари одмах назвали владом зависности. Три кључна положаја – финансија, економије и здравствене заштите су заузели странци.

Карактеристично је да је наметнути Ради нови састав владе успело само списком, јер многи министри једноставно не би прошли кроз лично гласање.

Новац Украјине ће одсада бројати и распоређивати држављанка САД украјинског порекла Наталија Јареско, ковласница америчке компаније Хорајзон кепител. Она је углавном позната као пријатељица жене-Американке бившег председника Јушченка. Економијом и трговином одсада управља рођени у Литванији партнер шведске инвестиционе компаније Ист кепител Ајварас Абромавичус. О њему се мало зна. Више података има о компанији – она је један од познатих инвеститора у Украјни. Здравствена заштита је поверена Грузијанцу Александру Квиташвилију који је учинковито спровео приватизацију болница и амбуланти у својој напуштеној отаџбини. Између осталог, у Тбилисију је ово именовање сарадника Саакашвилија изазвало озбиљно незадовољство.

Како се очекивало, положај премијера је сачувао штићеник Вашингтона Јацењук. Положаје министара одбране, унутрашњих и иностраних послова сачували су верни евроидеалима Полторак, Аваков и Климкин.

Коментар заменика шефа катедре земаља постсовјетских земаља Руског Државног Хуманитарног Универзитета Александр Гушчин.

- Многи чланови владе су, безусловно, повезани са Западом у том смислу, што су студирали или били на специјализацији у западним образовним организацијама. Многи имају везе са инвестиционом делатношћу. Мислим да је то покушај антикризног менаџмента. Што се тиче страних представника у влади, то се уклапа у општу спољнополитичку линију – отворено прозападну.

Практично ниједан озбиљан посматрач не сумња - за кога ће радити нове власти Украјине. Аустријско издање Contra Magazine директно пише да укључивање у владу туђинаца сведочи да Порошенко сматра Укрјаину "колонијом САД". Између осталог, приликом прве седнице владе дошло је до очекиване срамоте – три министра једноставно нису разумела украјински језик.

Сама чињеница именовања туђинаца сведочи да су се западни покровитељи Кијева разочарали у способност украјинских елита да управљају економијом земље, те све узимају под своју пуну контролу. То значи да ће одсада све економске одлуке у Украјни бити усвојене, полазећи само од интереса кредитора и спољних спонзора. Као и то, да ће украјинским олигарсима бити ускраћена контрола финансијских токова. Међутим, ако опседнуто мајданским расположењем становништво буде прогутало кршење својих интереса, олигарси то неће трпети. Није исключено да ће они у наредно време одговорити Порошенку из свих калибара. Дакле, хаос у Украјини је обезбеђен за дуге године, каже директор Института националне енергетике Сергеј Правосудов.

- То је искључиво политички став, јер Американци не желе да украјинске власти имају било какав однос с Русијом. Њихов је главни задатак да оне ратују с Русијом. Ради тога су их именовали за те положаје. Зато ће се они на сваки начин увлачити у рат. Тај рат ће још дуго трајати. Зато се не може очекивати неки повољан развој догађаја за Украјину. Та је земља заронила у хаос, те дуго неће изаћи из њега.

Покушаји да се успостави примирје на Југо-Истоку пропадају због нежеље националиста да изгубе могућност да се обогате помоћу пљачки и погрома. При томе они примењују забрањено оружје. То је поново потврдила и организација за защиту људских права Human Rights Watch. Она је саопштила да украјинска армија упркос међународним конвенцијама гађа цивиле из уређаја Град и помоћу касетне војне муниције.

Према мишлењу експерата, Украјина све дубље тоне у највећу кризу. Данас она активно троши за храну остатке златодевизних залиха, безуспешно тражи новац на Западу и нагађа како ће преживети зиму. На позадини тога очекивани дефолт ће изгледати попут ветрића, када ће власти, кад потпуно измузе економију земље, побећи у иностранство, из навике лако променивши држављанство.

Валериј Агејев,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут