Налазите се на страници > Почетна > Блог > Коме припада Северни пол?

Коме припада Северни пол?

07-12-2014 11:00:45 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Ramil Sitdikov/ vostok.rs |


Кина ствара планове освајања арктичког региона заједно с Норвешком. То се сазнало из наступа норвешког министра нафтне индустрије и енергетике Торда Љена.

Кина је једна од земаља која тежи сарадњи на северу с државама, којима припада територија Крајњег Севера, - изјавио је он. Међународна сарадња у области освајања енергената је правилни пут, те смо спремни да сарађујемо с нафтогасним енергетским компанијама из различитих земаља. Сарадња Норвешке и Кине се учвршћује без обзира на несугласице: 2010. године су кинеске власти оштро реаговале на доделивање Нобелове награде мира Љу Сјаобаоу, који је раније био ухапшен за покушаје борбе против режима Кине.

Данас кинеска државна компанија Споос и њена компанија-ћерка Nexen разматрају могућност набавке од Норвешке сеизмичких података о рејону Баренцова мора. Раније је Споос постала партнер норвешке државне компаније Petoro, која је 2013. године добила лиценцу за геолошка истраживања код обала Исланда. Торд Љен је истакао да је дошло до сјајних могућности ради истраживања и освајања енергетских ресурса Ислангда. Споос је та компанија која, како је познато, има огромно искуство рада, те смо, без сумње, спремни да сарађујемо с таквом компанијом, изјавио је он.

Међутим, познато је да је арктички епиконтинентални појас од интереса и за многе друге земље, пре свега, за приарктичке земље Русију, САД, Данску и Канаду. Према последњим подацима, у Арктику се налази 13 одсто нафте која се вади и више од 30 одсто природног гаса, и то 52 одсто овог обима енергената, према мишлењу једне од највећих у свету аудиторских компанија Ernst & Yang, налази се у зони, коју контролише Русија.

Како да се поступи са залихама енергената у Арктику? Ова и друга питања су се разматрала 5. и 7. августа на конгресу Арктичког савета у Нарјан-Мару. Онда је ради учешћа у његовом раду у Русију стигао директор Центра поларних дубоководних истраживања Шангајског транспортног универзитета Фу Кунџен, који је, одговарајући на питања новинара, обећао да освајати арктички епиконтинентални појас Кина ће управо у сарадњи с Русијом. Затим су се кинеске власти определиле за норвешке нафташе као ледене партнере.

Како стоје ствари са освајањем епиконтиненталног појаса у Русији? – питао је Глас Русије генералног директора Института енергетске политике Владимир Милов. Према мишлењу експерта, данас руске власти морају да пожуре.

- Пример сарадње Роснефта с ExxonMobil, свакако, достојан је поштовања, али европске земље и њихови азијски партнери не журе да с нама сарађују и деле своје нове технологије разраде природних ресурса у арктичкој зони. Много говоримо о екологији и хуманитарним стварима, али не вреди да заборавимо на енергетику: да не би на крају крајева остали без партнера.

При томе експерт сматра да ће привлачење азијских земаља освајању епиконтиненталног појаса бити свима од користи.

То што Кина, Индија, Кореја и Сингапур испољавају интересовање према арктичком региону, мора да подстакне Русију и Европу за што скорије усвајање одлука о сарадњи у том региону. У то сам убеђен.

Јевгенија Кузнецова,