Турски председник препоручио ЕУ да се бави својим проблемима

27-12-2014 11:36:33 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Ints Kalnins/ vostok.rs |


Европске земље не треба да покушавају да прекоревају Турску, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган. Он је на тај начин прокоментарисао критику ЕУ у вези са хапшењима новинара.

„Ми нисмо земља, која заслужује прекор од Европе, земља која је њен жртвени јарац. Дани старе Турсе су прошли“ рекао је Ердоган говорећи на конференцији у Анкари, препоручивши ЕУ да се бави својим проблемима, између осталог исламофобијом и расизмом, пренела је агенција РИА Новости.

У децембру 2013. године у Турској је спроведена антикорупциона операција после које су ухапшени бројни сарадници полиције и руководиоци медија. Они су оптужени за учешће у покрету Хизмет, који наводно инспирише и финансира исламски свештеник Фетулах Гулен, који живи у Америци.

Случајеви хапшења новинара постојали су и у ЕУ и у САД, узвратио је Ердоган. „Они ћуте док се то догађа у њиховим земљама. Они скривају случајеве убистава и прогона новинара у Израелу. Али они се не устручавају да користе те људе, који су били ухапшени у Турској и чија делатност нема везе са новинарством, рекао је турски председник.