Политика санкција против РФ поделила владајућу коалицију у Немачкој

28-12-2014 01:57:52 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Hannibal Hanschke/ vostok.rs |


Представници Социјал-демократске партије Немачке, између осталих и шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер и заменик канцелара Зигмар Габриел, све чешће јавно изражавају незадовољство политиком санкција против Русије и одбацују идеју њиховог пооштравања, пише Neue Zrcher Zeitung.

Према подацима листа, извори у СДП указују да скидање санкција траже "јаке снаге" у Италији, Мађарској, Бугарској и Словачкој. И Немачка, сматрају у СДП, треба то да узима у обзир и покуша да наговори Пољску и балтичке земље да напусте оштру позицију према Русији.

Представници СДП, заменик канцелара Габриел и министар иностраних послва Штајнмајер отворено и "скоро истим речима" изјављују, да Запад треба да размисли, не о пооштравању санкција и примању Украјине у НАТО, већ о "новој политици попуштања у Европи".

По мишљењу Neue Zrcher Zeitung, на овај начин водеће социјал-демократе ограничавају акције Ангеле Меркел у украјинском питању. Лист напомиње да су несугласице између СДП и канцеларке Немачке посебно биле видљиве за време самита "Двадесеторице" у Брисбејну, на којем је Меркелова изашла са крајње оштрим критикама на рачун Русије, док је шеф немачке дипломатије истог дана изјавио да не треба јавним изражавањима "блокирати могућност слабљења напетости".

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут