Снег отежава рад на биралиштима у Хрватској

28-12-2014 08:07:33 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/ironypoisoning/cc-by-sa 3.0/ |


Премијер Хрватске Зоран Милановић је изразио наду да снежне падавине неће негативно утицати на излазност . „Надам се да снег неће утицати. Председнички избори се одржавају једном у пет година и они су важни“- рекао је актуелни премијер новнарима пошто је гласао на једном од биралишта.

Овога пута, „у игри" је четворо кандидата - актуелни председник и кандидат Социјалдемокртатске партије Иво Јосиповић, Колинда Грабар Китаровић испред Хрватске демократске заједнице, Милан Кујунџић (Савез за Хрватску) и Иван Вилибор Синчић - кандидат Живог зида.

Аналитичари упозоравају да је Хрватској потребан председник који није идеолошки оптерећен левом или десном крајности, него председник који ће деловати повезујуће и који ће повратити изгубљено поверење грађана у политику и институције државе.

Иако је подршка Јосиповићу и даље највећа, резултати испитивања јавног мњења указују да је готово извесно да неће све бити решено у првом кругу избора које ће на 6.350 бирачких места надгледати готово 22.000 посматрача, највише у последњих неколико изборних циклуса.

Ово су шести по реду председнички избори у Хрватској, од како је проглашена независност 1991.године. Осим тога, ово су први председнички избори од како је Хрватска постала чланица ЕУ.