Могерини: Запад жели да заврши са логиком конфронтације око Украјине

29-12-2014 08:08:31 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Ali Al-Saadi/Pool/ vostok.rs |


Шефица европске дипломатије Федерика Могерини нагласила је да је Русији исто тако у интересу да се стави тачка на сукоб. По њеним речима, РФ игра важну улогу не само у Украјини, већ и у Сирији, Ирану, на Блиском истоку и Либији.

Западне државе желе да заврше са логиком конфронтација са Русијом око украјинске кризе. При томе, ЕУ треба да води дирекран дијалог са Москвом, изјавила је у интервјуу италијанском листу La Repubblica шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини.

Према речима Могерини, ЕУ највише брину три кризна жаришта: Украјина, која дотиче и односе са Русијом, Блиски Исток и Либија. Говорећи о украјинској кризи, европски дипломата сматра да је основни проблем наћи излаз из ње.

Она је објаснила да је погрешно мишљење да постоје две линије понашања према Русији - мекша европска, и тврђа американска.

"Ја често разговарам са (Џоном) Керијем и имамо исти поглед на кризу у Украјини. Поклапање ставова се такође односи и на друге земље од Канаде до Јапана. Сви желе да заврше са конфронтацијом," - закључила је Могерини.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут