Председник Аустрије: Врата између РФ и ЕУ треба да остану отворена

29-12-2014 08:10:53 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Aleksey Nikolskyi/ vostok.rs |


Вршење притиска на Русију неће довести до решења кризе у Украјини, већ ће само створити много нових проблема, убеђен је председник Аустрије Хајнц Фишер.

У интервјуу информативној агенцији АРА, Фишер је искритиковао акције ЕУ по украјинском питању и упозорио на пооштравање антируских санкција, преноси лист Wirtschaftsblatt.

Према његовим речима, то да Запад није грешио у односима са Русијом је "кратковидо" и "нетачно са историјске тачке гледишта".

Између осталог Фишер је указао на процес ширења НАТО на исток. Он сматра да је ЕУ "преценила" привлачност свог предлога Украјини о асоцијацији и ставила земљу пред тежак избор између Европе и Русије.

Решавање кризе, по његовом мишљењу, могуће је ако на истоку Украјине буде поштовано примирје, а сукобљене стране буду водиле "разуман дијалог, усмерен, не на погоршање ситуације, већ на слабљење напетости". Осим тога, нагласио је Фишер, у Украјини треба да отпочне "озбиљна дискусија о реформи у области децентрализације власти".

Пооштравање санкција против Русије, убеђен је аустријски председник, само ће погоршати кризу и неће омогућити "договорно решење".

"Врата између Европе и Русије треба да остану отворена, између осталог и у економској области", додао је председник Аустрије.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут