Перспективе минских преговора Кијева и Донбаса

12-12-2014 12:05:41 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Кијев торпедира процес регулисања ситуације на истоку Украјине. Преговори с представницима Донбаса у Минску су онемогућени. Видеоконференција није одржана. Експерти долазе до закључка да Украјина одустаје од дијалога, јер намерава да напусти минске договоре.

Сусрет контактне групе у Минску о ситуацији у Донбасу није целисходан, изјавио је Леонид Кучма, бивши председник Украјине који у послење време заступа званични Кијев на преговорима са лидерима Донецке и Луганске народне републике. Међутим, таквих сусрета давно није било. Није одржана чак ни видеоконференција. Очекивало се да ће се 10. децембра представници Кијева и Донбаса повезати путем интернета уз помоћ програма Skype. Међутим, у Украјини су решили питање једноставно – у заказано време тамо нису подигли слушалицу, саопштио је специјални представник на преговорима у Минску од Донецка Денис Пушилин.

После изјаве Леонида Кучме постало је јасно, зашто. Када човек који је позван да уложи напоре у регулисање конфликта уз помоћ дијалога, одбије разговор, јасно је какви циљеви су му постављени. Такав став изазива жаљење, каже члан комитета Државне думе РФ за послове Заједнице Независних Држава и евроазијске интеграције Василиј Лихачев.

- Уверен сам да рад на бази Минских договора и на основу општих принципа међународног права, његових хуманитарних стандарда обавезно мора да буде настављен. Данас је то једина политичко-правна основа за реализацију дијалога Кијева и Донбаса. Међутим, стиче се утисак да представник Кијева на преговорима у Минску Леонид Кучма одуговлачи тај разговор, избегава решење конкретних проблема. Циљ тога је стварање могућности за концентрацију војних снага Кијева и наставак операције силе на истоку Украјине. То изазива велику жалост.

Први преговори у Минску у саставу представника народне војске Донбаса, представника Кијева Леонида Кучме, амбасадора РФ у Украјини Михаила Зурабова и специјалног изасланика ОЕБС Хајдија Таљавинија одржани су 5. септембра. Тада су украјинске снаге доживеле пораз од заштитника Донбаса. Да не би изгубио реноме, Кијев је био приморан да пристане на преговоре. Контактна група је имала у Минску неколико сусрета. Услед њих је био разрађен меморандум о обустави ватре, одмицању тешке технике од линије фронта, размени заробљеника, пружању Луганској и Донецкој областима посебног статуса. Из тог списка је одржана само размена заробљеника. Украјинске снаге су наставиле да гађају стамбене рејоне Донбаса. Закон о посебном статусу региона је усвојила Врховна рада, али га је председник повукао. Почела је економска блокада Донбаса. Све се то коси са минским споразумима и не доприноси регулисању конфликта.

Донбас и Москва иступају за уважавање постигнутих договора и обнављање дијалога с Кијевом у Минску. Ради тога је потребна политичка воља Украјине. Подсетимо, 9. децембар је председник Порошенко објавио "даном артиљеријске тишине". Први пут у току дужег времена конфликт није донео нове жртве. Ове информације пружају наду, сведоче о томе да је о свему може да се договори, потребна је само жеља.

Татјана Табунова,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут